UWC Mostar
156

U Mostaru održana šetnja za mir u znak solidarnosti s narodom iz Ukrajine

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je danas održana šetnja za mir u znak solidarnosti s narodom ratom pogođene Ukrajine u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina učenika Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru.

Uz transparente i poruke "Stanimo uz Ukrajinu" i "Želimo mir" učenici UWC –a Mostar su šetnjom kroz centar najvećeg grada na Neretvi iskazali podršku ratom pogođenom narodu Ukrajine ukazujući na potrebe dijaloga i razumijevanja, kako bi se ratni sukob zaustavio.

Glasnogovornica UWC-a Adla Velagić za naš portal kaže kako učenici na ovaj način podsjećaju na važnost traženja dijaloga i razumijevanje, što je ključ rješavanja svih problema.

"Misija Koledža ujedinjenog svijeta je pokret koji obrazovanje čini snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost i poznat je po organiziranju raznih aktivnosti vezanih za promociju dijaloga, tolerancije i mira. Ovo je sastavni dio onoga što oni uče na koledžu i mi smo izuzetno ponosni na njih, što se uvijek trude da uključe i lokalnu zajednicu u organizaciju svih aktivnosti koje imamo uključujući i ovu danas", kazala je Velagić za Klix.ba. Tako je po njezinim riječima bila neminovna reakcija na pojave krize u Ukrajini.

"Već decenijama studenti iz Rusije i Ukrajine zajedno žive i uče na UWC kampusima, uz ostale studente iz regiona i cijelog svijeta. Imamo velike UWC zajednice u obje zemlje, kao i predane volontere, donatore i partnere. Znamo da će se svi oni nastaviti uključivati i podsjećati nas na važnost traženja dijaloga i razumijevanja. Naše misli idu prema njima i jako se nadamo da će svi ostati sigurni", kazala je Velagić.

Podsjetila je na kraju kako je bivši predsjednik UWC-a Nelson Mandela kazao, "Nitko se ne rađa mrzeći drugu osobu zbog boje njegove kože, ili njegove pozadine, ili njegove religije. Ljudi moraju naučiti mrziti, a ako mogu naučiti mrziti, mogu ih naučiti voljeti, jer ljubav dolazi prirodnije ljudskom srcu nego suprotnost".

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru je dio Međunarodne inicijative ujedinjenog svijeta koja djeluje u BiH od 2006. godine, te obrazuje učenike iz BiH i čitavog svijeta.