Posljednji pozdrav
10

U Mostaru održana komemoracija za ministra Mandića: Ostavio je neizbrisivi trag

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Komemoracija u povodu smrti ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića održana je danas u Amfiteatru Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru gdje su se od njega oprostili brojni članovi porodice, saradnici i visoki dužnosnici sa svih nivoa vlasti.

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić emotivnim govorom se oprostio od ministra Mandića u svoje ime, u ime mostarske bolnice i Medicinskog fakulteta u Mostaru, kazavši kako je njegova smrt ogomni gubitak i da je ostavio neizbrisiv trag svojim marljivim, profesionalnim i predanim radom, ali i ljudskim odnosom prema svima s kojima se susretao.

"Izgubili smo snažnog čovjeka a ja sam izgubio i najboljeg prijatelja“, kazao je Kvesić prisjetivši se njihovg prvog susreta 1991. godine kada je Mandić došao u mostarska bolnicu.

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je kazao kako je i treći dan nakon što je čuo tužnu vijest o smrti ministra teško uz njegovo ime izgovoriti pokojni.

"Trebat će nam svima vremena da shvatimo da Vjekoslav više nije među nama. Saradnja sa ministrom Mandićem bila je izuzetna, a drugačije nije mogla ni biti jer je bio stručnjak čovjek sa velikim iskustvom, nenametljiv ali iskren i odgovoran", kazao je premijer Novalić

Izrazio je saučešće članovima porodice Mandić i svima njegovim saradnicima i građanima koji su ga voljeli poštovali.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara je kazao kako je pogođen tužnom vijesti o smrti ministra Mandića, kao i svi koji su okupili na ovom komemorativnom skupu kako bi iskazali poštovanje ali isto tako i podijeliti podijelili bol i tugu zbog gubitka velikog čovjeka.

"Bila mi je čas poznavati vašeg i našeg Vijeku koji je u našim životima ostavio neizbrisiv trag. Uvijek kada smrt dotakne nama bliske osobe zastanemo, sećajući se svih zajedničkih trenutaka i razgovora. Naš ljudski susret sa smrću svih bliskih osoba susret je sa smrću svih nas i je ljudski da smo danas tužni i da tugujemo, da pustimo suze da teku i isprate dušu našeg Vijeke u novi svijet, u novi svijet svjetlosti u kojoj ćemo se vjerovatno ponovno sresti", kazao je Čavara.