{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru održan sastanak koordinacije ministara zdravstva FBiH

F
15.2.2008. u 15:47
0
0
U Mostaru održan sastanak koordinacije ministara zdravstva FBiH
0
U Mostaru održan sastanak koordinacije ministara zdravstva FBiH
Na današnjem trećem redovitom sastanku koordinacije ministara zdravstva u Federaciji BiH, koji je održan u Mostaru, razgovaralo se o programu transplantacije organa te o preventivnim programima ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva i karcinoma dojke.
Federalni ministar zdravstva Safet Omerović izjavio je novinarima kako je na sastanku zaključeno da svi županijski ministri zdravstva, kao i Federalno ministarstvo zdravstva, trebaju imati koordinirajući ulogu u animaciji stanovništva i nevladinih organizacija kada je riječ o transplantaciji organa.

"U toj oblasti dosta kasnimo za razvijenim svijetom jer nemamo dovoljno razvijenu organizaciju, a nismo ni dovoljno ozbiljno pristupili toj oblasti", ustvrdio je Omerović, dodajući da će se uskoro odrediti bolnički centri u kojima će se moći adekvatno vršiti transplantacija.

"Tamo gdje se to ne može vršiti, osigurat ćemo uvjete za eksplantaciju, odnosno uzimanje organa od unesrećenih", kazao je Omerović, napomenuvši da u FBiH već postoji oko 1000 osoba koje imaju donorsku karticu.

Po njegovu mišljenju, taj broj osoba nije mali s obzirom na predrasude te da se s tim projektom intenzivnije počeli raditi u zadnje dvije godine.

"Zahvaljujući donorima organa, mnogi će se životi spasiti", ocijenio je federalni ministar zdravstva te dodao da je trenutno na dijalizi oko 1 000 osoba i da svi potencijalni primatelji bubrega. Također je spomenuo i transplantaciju rožnice te jetara.

"Zaista su velike potrebe za transplantacijom organa. S jednom dobrom organizacijom, dobrim pristupom u javnosti te velikim angažmanom društva u cjelini, ovaj problem možemo ublažiti", zaključio je Omerović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: