BiH
0

U Mostaru održan sastanak koordinacije ministara zdravstva FBiH

FENA
Na današnjem trećem redovitom sastanku koordinacije ministara zdravstva u Federaciji BiH, koji je održan u Mostaru, razgovaralo se o programu transplantacije organa te o preventivnim programima ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva i karcinoma dojke.

Federalni ministar zdravstva Safet Omerović izjavio je novinarima kako je na sastanku zaključeno da svi županijski ministri zdravstva, kao i Federalno ministarstvo zdravstva, trebaju imati koordinirajući ulogu u animaciji stanovništva i nevladinih organizacija kada je riječ o transplantaciji organa.

"U toj oblasti dosta kasnimo za razvijenim svijetom jer nemamo dovoljno razvijenu organizaciju, a nismo ni dovoljno ozbiljno pristupili toj oblasti", ustvrdio je Omerović, dodajući da će se uskoro odrediti bolnički centri u kojima će se moći adekvatno vršiti transplantacija.

"Tamo gdje se to ne može vršiti, osigurat ćemo uvjete za eksplantaciju, odnosno uzimanje organa od unesrećenih", kazao je Omerović, napomenuvši da u FBiH već postoji oko 1000 osoba koje imaju donorsku karticu.

Po njegovu mišljenju, taj broj osoba nije mali s obzirom na predrasude te da se s tim projektom intenzivnije počeli raditi u zadnje dvije godine.

"Zahvaljujući donorima organa, mnogi će se životi spasiti", ocijenio je federalni ministar zdravstva te dodao da je trenutno na dijalizi oko 1 000 osoba i da svi potencijalni primatelji bubrega. Također je spomenuo i transplantaciju rožnice te jetara.

"Zaista su velike potrebe za transplantacijom organa. S jednom dobrom organizacijom, dobrim pristupom u javnosti te velikim angažmanom društva u cjelini, ovaj problem možemo ublažiti", zaključio je Omerović.