BiH
44

U Mostaru odata počast stradalim španskim vojnicima

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Polaganjem vijenca ispred spomenika poginulim španskim vojnicima danas je na Španskom trgu u Mostaru odana počast za 22 državljanina Španije koja su stradala tokom mirovne misije u BiH.

Ovime je ujedno obilježen i odlazak zadnjih pripadnika Španske komponente EUFOR-a iz BiH, koji su od septembra 2010. godine zadnju dužnost obavljali u Travniku.

"Protekle 23 godine Španci su bili prisutni u Bosni i Hercegovini i imali smo izvrsnu saradnju sa svima, posebno ovdje u Mostaru", kazao je u izjavi novinare pukovnik Jose Luis Saez Blanco.

Istaknuo je kako će u BiH će ostati samo dva španska časnika i to u Vojnoj bazi Butmir u Sarajevu, čime se kako je kazao, saradnja između Španije i BiH nastavlja.

"Španski vojnici u BiH su puno toga učinili dobroga. Prije svega pomogli su da dođemo do mira, a Španija je pomogla mnoge projekte u Gradu Mostaru i svi im na tomu trebamo biti jako zahvalni", kazao je u izjavi novinarima gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, naglasivši kako vjeruje da će prijateljske veze između Mostara i španskog naroda ostati trajno dobre.

Današnjem događaju, uz ostale, prisustvovalo je oko 25 pripadnika EUFOR-a, ambasadorica Španije u BiH Aurora Mejia te predstavnici Grada Mostara.