Dom zdravlja
9

U Mostaru obustavljena sva vakcinisanja i uvedena linija za psihosocijalnu pomoć

G. Š.
U Mostaru su obustavljena sva vakcinisanja do daljnjeg i uvedena je telefonska linija za psihosocijalnu pomoć osobama u izolaciji zbog pojave koronavirusa.

‘"Zbog pandemije koronavirusa i porasta broja inficiranih osoba, prema naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Zavod za javno zdravstvo HNK izdao je naredbu o obustavi vakcinisanja svim zdravstvenim ustanovama u HNK. Sva vakcinisanja u Domu zdravlja Mostar su obustavljena do daljnjeg", saopćeno je iz Doma zdravlja Mostar.

Zbog pojačanog straha javnosti i rastućeg broja oboljelih Dom zdravlja Mostar je uveo i telefonsku liniju za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karantinu.

Broj telefona je 063 683 452 i otvoren je 24 sata dnevno.

''Psihosocijalna podrška postaje važan aspekt odgovora na ovu situaciju kako bi se javnost osvijestila o čestim reakcijama koje mogu imati i kako bi se prevenirale glasine te pružila podrška oboljelima i olakšao njihov povratak u zajednicu. Važno je pružiti podršku osobama koje su trenutno u izolaciji i to kroz pružanje informacije o učinkovitim načinima nošenja sa stresom koji im u toj situaciji mogu pomoći'', navode iz Doma zdravlja Mostar.