Položeno cvijeće i odata počast
0

U Mostaru obilježen Dan nezavisnosti BiH

FENA
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Mostar "Unija veterana" - demobiliziranih boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u Mostaru obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, na haremu Šehitluci položeno je cvijeće i odana počast poginulim borcima Armije Republike BiH.

"Naši šehidi, naši suborci, u najtežim vremenima su očuvali i svojim životima platili suverenitet Republike Bosne i Hercegovine i sve nivoe vlasti nikada ne smiju zaboraviti žrtve koje smo dali da bi ova država imala svoj suverenitet", kazao je predsjednik JOB-a Mostar Semir Drljević - Lovac.

Obilježavanju Dana nezavisnosti BiH na haremu Šehitluci nazočili su i predstavnici Oružani snaga BiH, udruženja logoraša te Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

U povodu Dana nezavisnosti, Gradsko vijeće Mostara jučer je održalo i svečanu sjednicu tokom koje je predsjednik toga vijeća Murat Ćorić kazao kako na Dan nezavisnosti BiH "imamo obvezu da sagledamo koliko smo doprinijeli izgradnji vlastite države u njenom funkcionalnom smislu onako kako su građani prilikom izlaska na referendum željeli".

"Možemo konstatirati kako ovo danas nije ono što smo svi željeli, ali istovremeno to je i podsjećanje da promjene moramo provesti maksimalno brzo. Ovo je prilika da ukažemo na potrebu što hitnije promjene Ustava BiH kako bi ona omogućila adekvatan razvoj svih lokalnih zajednica", kazao je Ćorić.

U povodu Dana nezavisnosti BiH, Narodno pozorište Mostar večeras u 20 sati premijerno će odigrati predstavu "Buđenje kamenog spavača", koja govori o bosanskoj državi u razdoblju između 1444. i 1463. godine.