Prave vrijednosti
57

U Mostaru na tablama naziv ulice Mile Budaka zamijenjen imenom čovjeka koji se borio protiv NDH

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nepoznata osoba, ili više njih, noćas je u Mostaru u ulici Mile Budaka zamijenila natpise na tablama s nazivom ove ulice natpisima "ulica Cvitana Spuževića". Kako špekuliraju pojedini mediji, taj čin djelo je studenata Odsjeka povijesti sa Sveučilišta u Mostaru.

Ulica Mile Budaka sporni je naziv ulice u samom centru Mostara koji je nastao kada je ratna vlast u zapadnom dijelu grada sjeverni dio ulice Alekse Šantića preimenovala i dodijelila joj ime ustaškog ideloga i zločinca iz Drugog svjetskog rata.

Za Cvitana Spuževića se navodi da je bio istaknuti borac protiv režima NDH te da je u toku Drugog svjetskog rata uspio spasiti brojne ljude bez obzira na naciju, ponajviše mostarske Srbe.

Još uvijek nije poznati ko stoji iza sinoćnjeg događaja, ali studentski portal pogled.ba navodi da se najvjerovatnije radi o studentima Odsjeka povijesti sa Sveučilišta u Mostaru koji su na ovaj način htjeli podsjetiti javnost šta su prave vrijednosti i ko su ljudi iz naše prošlosti koje bismo morali znati cijeniti i čuvati u kolektivnom sjećanju.

Većina natpisa uklonjena je u toku jutra, a ostao je samo onaj na zatvorenom Hotelu Ero koji se pak ne nalazi u ulici Mile Budaka, već Tvrtka Miloša, kako je nazvan južni dio nekadašnje ulice Alekse Šantića.