{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru izgradnja "grada u gradu"

S
13.8.2008. u 19:54
0
31
U Mostaru izgradnja "grada u gradu"
0
U Mostaru izgradnja "grada u gradu"
U Mostaru je jučer završena javna rasprava o provođenju regulacionog plana “Sjeverni logor”, rekao je za portal Sarajevo-x.com Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara.
“Da bi krenuli dalje moramo sačekati da se vide sve primjedbe građana Mostara, kako pozitivne tako i negativne. Prema odzivu građana mislimo da je Regulacioni plan ‘Sjeverni logor’ dobro prihvaćen, naročito zbog činjenice da stanovnicima Mostara nudi nove sadržaje, stambene jedinice i zaposlenje”, kaže Bubalo.

“Sjeverni logor'' bi, kako naglašava Bubalo, bio praktično grad u gradu, gdje bi bio smješten kampus univerziteta, te naselje za 15.000 stanovnika koje bi imalo oko 3.000 stambenih jedinica.

Ovo naselje imat će sve prateće sadržaje - bazene, školu, vrtić, kino, hotele, podzemne garaže…

Predviđena je i izgradnja novog gradskog stadiona po UEFA-inim standardima, koji će primate oko 40 hiljada posjetilaca, a imat će i pet hiljada parkirnih mjesta.

“Veliki prostor ovim planom bit će ostavljen i za zelene površine. Gradit će se i tržni centar kao i studentski dom. Planom je predviđeno premještanje džamije iz prostora koji bi pripadao kampusu na drugu lokaciju unutar ‘Sjevernog logora’, a predviđeno je i uklanjanje zida koji vodi iz pravca sjevernog ulaza u grad prema Carinskom mostu”, pojašnjava Bubalo.

Kako se radi o velikom projektu, očekivat je da i investiranje bude ogromno. Predviđanja su da će u energetski sistem biti uloženo oko devet miliona maraka, a kako kaže Bubalo provođenje Regulacionog plana zavisit će kako od menadžera tako i od investitora.

“Regulacioni plan će uveliko olakšati život Mostarcima, a samim tim privući će i veći broj turista. Planom je predviđeno da se riješi i saobraćaj tako što će ići podzemnim nivom”, naglašava Bubalo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: