Radna grupa
0

U Mostaru HDZ, SDA i SNSD: Ako ima konsenzusa u BiH onda je to put ka EU

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Ako u BiH ima u ičemu konsenzusa onda je to put prema EU integracijama, kazano je danas u Mostaru nakon što je radne grupe HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a održala sastanak o 14 ključnih uslova EU koje BiH mora ispuniti za kandidatski status.

Nakon sastanka koji je održan u zgradi HDZ-a BiH, predstavljajući tu stranku ministar financija u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda je kazao kako je zadovoljan proaktivnim učešćem svih i spremnošću i upućenošću u probleme.

"Bili smo fokusirani na izvršenje prioriteta EU. Konstatirano da je 9 velikih prioriteta i da smo 6 prioriteta završili. Bili smo fokusirani na zakon o javnim nabavkama, sukoba interesa u institucijama BiH i VSTV-a", kazao je Bevanda. Dodaje kako su odredili statuse i dogovarali šta je dalje raditi.

Vjekoslav Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: G. Š./Klix.ba)

Izmjene i dopune zakona o javnim nabavama su, kako naglašava usvojene jednoglasno na Vijeću ministara i upućene u parlamentarnu proceduru. Drugi zakon je o sprječavanju sukoba interesa. Ministarstvo pravde je uradilo nacrt i treći zakon izmjene i dopune zakona o VSTV-u.

"Tu se prikupilo dosta mišljenje i čeka se do kraja sedmice iduće mišljenje Venecijanske komisije, da bi nakon usuglašavanja kao prijedlog Vijeća ministara ova dva zakona koja su nam preostala išla u proceduru na Vijeće ministara i u Parlament. Tada možemo reći da smo gro posla uradili i da naše opredjeljenje ka EU ima kredibilitet", kazao je Bevanda. Naglašava da je atmosfera dobra i otvorena, te očekuje brzo konkretne rezultate.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić (SDA) ističe kako je potvrđen konsenzus o spremnosti da se realiziraju mjere koje će unaprijediti put BiH ka Evropskim integracijama.

Denis Zvizdić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mišljenje EK ima 14 prioriteta. 115 podprioriteta. Njihova ukupna realizacija znači otvaranje prvog klastera pregovora. To je devet ili 10 prioriteta uključujući Izborni zakon. Jako važno je da je jedan od zakona već u Parlamentarnoj proceduri. Sva tri zakonska rješenja će doći ispred Vijeća ministara BiH što će omogućiti veću prohodnost zakona. Očekujemo da u najbržem mogućem vremenu završimo proceduru i da se pojavimo sa kredibilnim zahtjevom da dobijemo kandidatski status. Smatram da to zaslužujemo i to je naša poruka. Očekujemo da nas Evropa podrži kako bismo trajno dospjeli na tračnice ka evropskim integracijama", kazao je Zvizdić.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, naglašava kako je bitno da su usaglasili metodologiju za koju vjeruju da će ih približiti ispunjavanju određenih zadataka.

Snježana Novaković Bursać (Foto: G. Š./Klix.ba)
Snježana Novaković Bursać (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Što se tiče SNSD-a mi smo otvoreni i imamo namjeru da primijenimo konstruktivan pristup posebno kada govorimo o rješenjima koja će poboljšati ambijent. Otvoreni smo i mislimo razgovarati i raditi na svim prioritetima i podprioritetima. Važno je da sve bude funkcionalno i provedivo. Bilo je previše pokušaja koji nas nisu odveli u funkcionalan status. Vidim šansu da unaprijedimo procese i poboljšamo ambijent i na tome ćemo dalje raditi", zaključila je Novaković Bursać.