BiH
172

U Mostaru glasao Dragan Čović: Trebalo bi osposobiti veći broj biračkih mjesta

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su jutros od ranih jutarnjih sati, a svoj glas u Osnovnoj školi Petra Bakule dao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je kazao da se trebao osposobiti veći broj glasačkih mjesta u BiH kako bi se biračima olakšao izlazak na izbore.

“Neki građani će i po 150 kilometara morati preći da bi došli u Mostar da glasaju. To nije način i to treba riješiti kakva god bila vlast u Hrvatskoj. S druge strane tri zastupnika u saboru RH na bilo koji način ne motivišu glasače da izlaze. Bez obzira na to mi ćemo učiniti da i ona tri mjesta iz dijaspore pripast će HDZ-u, njenim partnerima i na ovim izborima. Ja sam ubjeđen da će to biti dovoljno da dođe do uspostave nove parlamentarne većine i u RH”, kazao je Čović.

Prema njegovim riječima očekivanja od nove vlade su velika, posebno u segmentu prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske.

“Već u narednih petnaest dana ponovit ću odlazak u Brisel. Dogovoriti ćemo predaju aplikacije za EU u narednih mjesec do dva najduže. Paralelno s tim razgovarat ćemo i s prvim čovjekom NATO Saveza i siguran sam da ćemo u decembru također dobiti jednu novu pozitivnu poruku, kao što je stigla ocjena napretka iz EU. Od RH kao ključnog partnera BiH na Evropskom i Euroatlanskom putu očekujemo i u tom segmentu da nam olakšaju, jednostavno da razumijemo kako treba prići procesu pridruživanja Evropskim institucijama uopće jer te standarde još uvijek dovoljno ne razumijemo. Moramo se prilagoditi standardima koji su već uspostavljeni i koji i ovako imaju dosta problema, primjer za to su izbjeglice”, Dodao je Čović. Republika Hrvatska prema njegovim riječima može jako puno pomoć BiH kada je u pitanju pristup EU jer će se u narednih mjesec dana otvoriti tržište trgovine ka Evropskoj Uniji.

Ukoliko dođe gospodin Karamarko na vlast, u tom sličaju imamo bezbroj ideja i načina o suradnju i zajedničkim projektima.Paralelno s tim moramo urediti naše izborno zakonodavstvo, to podrazumijeva izborni zakon u kojem će biti riješen predmet grada Mostara i slučaj Sejdić Finci. To sve žele naši partneri od nas. Siguran sam da će se u 2016. Godini napredak vlasti osjetit prvenstveno otvaranjem novih radnih mjesta.