Gradsko vijeće
35

U Mostaru danas vruća tema o imenovanju ulica koje su nosile kontroverzna imena

G. Š.
Pred gradskim vijećnicima Grada Mostar danas je vruća tema o imenovanju šest ulica koje su nosile kontroverzne nazive, jer iako se svi slažu da stare nazive treba ukloniti oko novih imena su mišljenja duboko podijeljena.

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka o izmjeni naziva spornih ulica te imenovana komisija koja je već pripremila nove nazive za sporne ulice u tom gradu.

Prema tome dosadašnja ulica Mile Budaka mijenja naziv u Ulicu Alekse Šantića, a ulica Vokića i Lorkovića mijenja naziv u Ulicu Tina Ujevića, dok ulica Đure Spuževića mijenja naziv u Ulicu Ismeta ICE Voljevice, te dosadašnja ulica Tabornika Ive Zelenike mijenja naziv u Ulicu Ciglana Također dosadašnja ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u ulicu Fra Ljudevita Laste, dok ulica Jure Francetića mijenja naziv u Humska ulica.

Komisiju za izmjenu naziva ulica u Mostaru čine Mario Kordić, Salem Marić, Zlatko Guzin Vlatko Marinović i Velibor Milivojević, a o svemu će ipak odlučivati Gradsko vijeće na osnovu gore navedenih prijedloga komisije koje je imenovalo Vijeće kako bi se napokon skinula ljaga s mostarskih ulica.

Sazivom komisije kao i prijedlozima ulica je nezadovoljna vijećnica Naše stranke Irma Baralija.

"Sretna sam što su napokon sve stranke pristale i dogovorile se da u Mostaru od sada nema mjesta za Milu Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đuru Spuževića, Tabornika Ivu Zeleniku i Juru Francetića. S druge strane, za mene lično je poražavajuće, pa čak i uvredljivo, da je komisija sačinjena od pet stranačkih vođa odlučila da, uprkos našim ali i prijedlozima drugih stranaka, baš ni jednu ulicu ne nazove po ženi", istaknula je Baralija koja će na ovu temu danas diskutovati .

Prijedlozima nekih od novih naziva za mostarske ulice nije zadovoljan ni SDP kao ni činjenicom da su stranačku komisiju za nazive činili samo SDA, HDZ i SNSD.

"Simptomatično je da pored svih pjesnika Komisija kao naziv predloži baš Tina Ujevića, koji sa Mostarom nema nikakve veze, ali zato ima sa NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tijekom cijelog Drugog svjetskog rata," ističu iz SDP-a. Smatraju da bi umjesto po Tinu Ujeviću ulica se mogla nazvati po Silviju Strahimiru Kranjčeviću koji je veći dio svoga stvaralaštva napisao u Mostaru.

"Tako je jedan od prijedloga Fra Ljudevit Lasta koji je već osporen kod velikog broja građana budući da se već pojavio snimak u kojem na određenom skupu prisutne pozdravljao pozdravom 'Za dom spremni'“, poručili su iz SDP-a.

Podsjetili su da je njihov prijedlog bio da se ulici Ive Zelenike preimenuje ime njegovog brata Ante Zelenike koji je bio antifašista, te da se jedna ulica nazove po sestrama Bergman koje su bile pionirke ženskog obrazovanja u BiH.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara počinje u 10 sati .