Promjena vremena
67

U Mostaru danas 17 stepeni, u narednim danima u BiH kiša i snijeg

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je danas sunčano u većem dijelu Bosne i Hercegovine i zabilježena temperatura veća od deset stepeni celzija, u naredna tri dana se očekuju kiša, slab snijeg i niže temperature.

Najtopliji grad u našoj zemlji danas je Mostar gdje je u 14 sati izmjereno čak 17 stepeni, a tek stepen niže bilo je u Grudama i dva stepena niže u Bileći i Širokom Brijegu. Na Bjelašnici je -3.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju u BiH će biti oblačno. Prije podne u nizinama će padati kiša, a na planinama snijeg. U većem dijelu Bosne očekuje se prelazak kiše u susnježicu i snijeg od večernjih sati prema kraju dana. U Krajini već od sredine dana u nizinama je izgledna susnježica ili snijeg. Temperatura zraka u Bosni između 1 i 5, a u Hercegovini između 6 i 10 stepeni celzija.

U ponedjeljak se također očekuje oblačno vrijeme. U Bosni sa slabim snijegom, a u Hercegovini slaba kiša sa temperaturama između -2 i 4 stepena u Bosni, a u Hercegovini između 5 i 10.

Prognozirana je količina padavina između pet i deset litara po metru kvadratnom, na jugu zemlje do 15 litara. Vjetar će biti slabijeg intenziteta.

U utorak i srijedu ponovo nas očekuje oblačno vrijeme, sa snijegom i susnježicom u Bosni, a kišom u Hercegovini. Jutarnja temperatura od -3 do 2 stepena, na jugu od 2 do 5, a najviša dnevna od 0 do 5, na jugu do 8 stepeni.

Tmurno i hladno vrijeme, praćeno povremenim padavinama, kod osjetljivih osoba će dovesti do jačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Hronični bolesnici i meteoropate imat će izraženije tegobe. Poželjno je posvetiti pažnju odijevanju i ne pretjerivati sa aktivnostima.