Teško stanje u HNK
0

U mostarskoj bolnici preminulo 6 osoba, kapaciteti prebukirani

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Teško epidemiološko stanje u Hercegovini sve više uzima maha, pa se tako pojedine ambulante zatvaraju zbog nedostatka zdravstvenih radnika, a u mostarskoj Covid bolnici se kapaciteti vrtoglavo pune, te je sve veći boj osoba koje umiru od posljedica koronavirusa.

Glasnogovornik Štaba Ministarstva zdravstva HNK Pero Pavlović za naš portal kaže kako je u prorekla 24 sata u mostarskoj Covid bolnici od posljedica koronavirusa preminulo šest osoba, što je zabrinjavajuće, kao i činjenica da su trenutno na liječenju 133 bolesnika, od kojih je 16 na respiratoru.

"Najveći broj hospitaliziranih i preminulih su uglavnom osobe koje nisu vakcinisane", tvrdi Pavlović za Klix.ba navodeći kako je stanje zabrinjavajuće i da se već zadnjih nekoliko sedmica bilježi ozbiljan porast broja zaraženih osoba koronavirusom, kao i onih koji se hospitaliziraju.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar danas je od 1167 testiranih uzoraka u HNK pozitivnih 414 , od koji je 263 iz Mostara, 29 iz Čapljine, 9 iz Čitluka, 15 iz Jablanice, 14 iz Stoca, 18 iz Prozora-Rame, 2 iz Neuma, 12 iz Ravnog i 52 iz Konjica.

"Sve ovo nas upućuje na to da nema drugog načina kako se boriti s koronavirusom osim da se suočimo s činjenicom da je vakcinacija jedina koja pomaže da ne završimo s težom kliničkom slikom. Ovo je dodatno upozorenje, koliko god smo umorni da moramo izvući iz sebe i zadnji atom volje da poštujemo ključne mjere koje su na snazi, jer po mišljenju struke one značajno pomažu u usporavanju širenja koronavirusa. Sve ostalo je u domeni naše odgovornosti i promišljanju kako je zdravstvenim djelatnicima koji se već dvije godine nevjerovano bore kako bi svi građani primili potrebu zdravstvenu njegu kada je to potrebno", zaključio je Pavlović.