Haris Silajdžić
0

"U mojim govorima su činjenice iz presuda"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je da ne razumije šta je bilo kome zasmetalo u njegovim govorima u Generalnoj skupštini UN-a i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evropa jer su to činjenice iznesene u presudama međunarodnih i domaćih sudova te da to nisu bili neovlašteni nastupi.

Pojasnio je da su citati iz izvještaja UN-a kada je u pitanju genocid u Srebrenici i presuda Međunarodnog suda pravde, kao i citati iz presuda Ustavnog suda BiH bili osnova njegovih govora te da razumije ako se to nekome ne dopada, ali adresa za primjedbe nije on, već te institucije.

Silajdžić je u sinoćnjem intervjuu banjalučkoj Alternativnoj televiziji ponovio da je bio spreman doći na sjednicu Skupštine RS-a koja je 13.oktobra sazvana zbog, kako je ocijenjeno u RS-u, njegovih neovlaštenih govora u Generalnoj skupštini UN-a i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, ali je bio spriječen zbog posjete predsjednika Slovenije BiH.

„Što znači pozvali su me, ali su gledali da ne dođem“, rekao je Silajdžić i ponovio da iako nije u nadležnosti entiteta, već države da raspravlja o vanjskoj politici, bio je spreman da dođe dan prije ili poslije zakaznog zasjedanja, ali nije dobio odgovor iz Skupštine.

„To znači da je sve bilo spremno da se održi ta sjednica, a da nema onoga zbog koga je ona sazvana“, zaključio je Silajdžić.

Rekao je da su njegovi nastupi pred UN-om i Vijećem Evrope dogovoreni na Predsjedništvu BiH, a da nije bio konsenzusa kada su u pitanju govori u tim institucijama.

„Bio sam spreman da prihvatim jedan neutralan govor Ministarstva vanjskih poslova za nastup u UN-u, ali je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović insistirao da se u taj tekst ugradi podrška zahtjevu Srbije o pitanju Kosova. Bio sam protiv toga, ne zato što mislim da Međunarodni sud pravde ne treba da se bavi tim predmetima, već zbog toga što Srbija nije ispoštovala presudu tog istog suda od koga sada traži podršku“, rekao je on.

Govor u Strazburu, naveo je predstavljao je činjenice i uvijek je naglasio kada to nisu stavovi Predsjedništva BiH, već njegovi sa čim se složio i Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da on predstavlja i veliki broj građana koji su glasali za njega i on govori u njihovo ime o politici za koju se zauzima već 16 godina i više te da bi oni koji komentarišu njegove govore trebalo i da ih pročitaju.

Upitao je i zašto Skupština RS-a nije principijelna i sastala se i kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ranije istupao javno uime BiH, a to ne može bez odobrenja Predsjedništva BiH u čijoj su nadležnosti istupi uime BiH i vanjska politika.

Naveo je da već dvije godine i više sluša premijera RS-a Milorada Dodika i ostale koji u svojim nastupima idu sve dalje zato što nisu sankcionirani.

„Šutio sam kao i većina u FBiH na to, čekajući da će to proći, ali oni idu sve dalje, sve dok nisu počeli iz čista mira da govore o otcjepljenju“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Silajdžić je naveo i da se odstupilo od suštine Dejtonskog sporazuma, nisu provedeni njegovi pojedini aneksi, provodi se samo ono što se nekome dopada, a i entitetsko glasanje je problematično za povratak izbjeglih.

Rekao je da je u BiH potrebno da se izvinu oni koji su počinili genocid i etničko čišćenje, što je dokazano i u presudama te da bi i to smanjilo tenzije u BiH.

Istaknuo je da želi BiH ravnopravnih građana koji imaju ista prava i obaveze te da bi za našu zemlju bilo najbolje da je sastavljena od ekonomskih regija.

„Ne možemo biti ravnopravni, ukoliko se održava živim Miloševićev i Karadžićev projekt. A taj projekt je živ“, rekao je Silajdžić i dodao da je dokaz da stotine hiljada ljudi nisu došli svojim kućama.

Poručio je da se budućnost ne može trasirati na lažima, već se mora naći put BiH prema Evropi i prema NATO-u jer se u tome svi slažu.