BiH
0

U modernizaciji sarajevskog odlagališta uloženo 13 miliona KM

NINA
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Vlade Kantona Sarajevo da je do sada u izgradnju sarajevskog odlagališta uloženo 13 miliona maraka, a uložit će se još dva miliona.

Gradsko odlagalište funkcionirat će po visokim standardima reciklaže papira. Svi otrovni plinovi koji su prije išli izravno u atmosferu koristit će se za proizvodnju električne energije. Trenutno se proizvodi 350 kilovat sati, a prema tehnologiji koja je ugrađena može se proizvoditi 1 megavat električne energije.

"Dodatnim sredstvima Svjetske banke od milion maraka moći ćemo proširiti kapacitete proizvodnje električne energije na taj 1 megavat i podmirivati oko 30 posto potreba javne rasvjete. S tehnologijom koja je ugrađena u odlagalište bit ćemo u vrhu ekoloških odlagališta u Evropi", izjavio je Petrović.

Na konferenciji je također saopšteno da će Ministarstvo prosvjete i nauke KS-a izdvojiti sredstva za stipendije nadarenim učenicima i studentima. "Za tu namjenu ove je godine planirano 260.000 maraka. Od tog iznosa 26.000 maraka će se izdvojiti za zakladu 'Djeca Srebrenice', čime će se pomoći stipendiranje djece iz Srebrenice prema kriterijima te zaklade", izjavio je ministar prosvjete i nauke KS-a Emir Turkušić.