Preventabilna bolest
46

U mnogim zemljama rak grlića maternice skoro potpuno iskorijenjen, u BiH raste broj oboljelih

I. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Žensko zdravlje je tema koja već godinama ne prestaje biti aktuelna. Sve je veći broj žena koje obolijevaju od različitih vrsta karcinoma, a najzastupljeniji je rak dojke i grlića maternice.

Iako u većini slučajeva karcinom dojke, kao i većina drugih vrsta karcinoma, ne može se spriječiti konkretnim mjerama, to nije slučaj sa karcinomom grlića maternice.

Gotovo sve vrste karcinoma grlića maternice izazivaju dva virusa od kojih se žene mogu zaštititi HPV vakcinom. O HPV vakcinaciji priča se već duže vrijeme, a u brojnim evropskim zemljama zahvaljujući sveobuhvatnom programu vakcinacije broj slučajeva karcinoma grlića maternice smanjen je za 90 posto. Takav rezultat postigla je Norveška, a o tome je govorila Daria Ler, direktorica ASA Instituta na stručnom skupu ginekologa koji se održao u Sarajevu.

Ona je naglasila da je neophodno kroz saradnju javnih i privatnih zdravstvenih ustanova potrebno je raditi na podizanju svijesti i narednim koracima.

"Moramo ići ka tome da radimo što više na preventivnim programima i vakcinaciji HPV vakcinom. Danas djevojčice od 6. razreda, a uskoro i dječaci. To su smjernice i standarde koje već brojne evropske zemlje prate. Da spomenem Norvešku koja je skoro potpuno iskorijenila pojavu ovog karcinoma, kao i Nizozemska. Imali smo i primjer Australije koja provodi screening programe od 90-tih godina. Kod nas nismo na nekoj nuli. 2020. godine krenuli s tim programom, ali nas je usporila pandemija, ali sada ćemo definitivno nastaviti s tim aktivnostima", rekla je.

Doc.dr.sc. Azur Tulumović, šef Odjela za ginekologiju i akušerstvo ASA Bolnice, također je skrenuo pažnju na važnost prevencije te je rekao da je u Bosni i Hercegovini potreban jedinstven program prevencije jer je ona ključna.

"Krećemo sa screening programima, onda prevencija sa vakcinama i sljedeći korak bi trebao biti u molekularnoj sferi gdje uz pomoć genetičkih istraživanja možemo ustanoviti tačan tip karcinoma i njegovu progresiju", rekao je.

Svaki karcinom je izuzetno opasna bolest, ali u slučaju karcinoma grlića maternice, situacija je nešto drugačija jer je on u cijelosti preventabilan. Dakle, vakcinacijom se može skoro iskorijeniti mogućnost pojavljivanja ovog karcinoma, a redovnim pregledima može se na vrijeme dijagnosticirati i spriječiti razvijanje bolesti.

Prim.mr.sc. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, rekao je da posljednjih godina, posebno nakon godina pandemije, bilježi se blagi porast novih slučajeva, odnosno broja osoba koje su umrle od karcinoma.

"Zbog toga upravo želimo raditi na prevenciji i na taj način spriječiti nešto što je vrlo sprječivo. Poseban oblik prevencije jeste redovito PAPA testiranje i žene pozivamo da ga obave svake godine jer na taj način možemo na vrijeme reagirati i na vrijeme učiniti da naše društvo bude zdravije i da žene sačuvaju svoje zdravlje", rekao je.

Žensko zdravlje se u konzervativnijim društvima smatra temom o kojoj se ne govori u javnosti. Upravo zbog toga veliki broj žena, posebno mladih žena, i dalje ostaje neinformisan i ne pridaje veliki značaj preventivnim pregledima. Žensko zdravlje je izuzetno osjetljivo zbog čega se mora obraćati pažnja na svaku promjenu i moraju se vršiti redovne kontrole. Važno je da se javnost edukuje, da bude svjesna važnosti prevencije opasnih bolesti koji se na jednostavan i dostupan način mogu spriječiti.