Ispred zgrade Vlade FBiH
0

U minut do 12 mirno okupljanje nezadovoljnih

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Upravni odbor (UO) Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH poziva sva boračka udruženja, vladine i nevladine organizacije, udruge, penzionere, rudare i sve ostale koji su nezadovoljni svojim statusom da se mirnim protestom 1. oktobra u 11.59 sati ispred objekta Vlade FBiH u Sarajevu pridruže zajedničkoj borbi za očuvanje svojih statusnih prava.

Poziv je UO uputio s posljednje sjednice na kojoj je, analizirajući pripreme za održavanje protestnog okupljanja i procjena ukupne situacije u vezi sa svojim zahtjevima Vladi FBiH i parlamentarnim strankama, konstatirao da nije bilo nikakvih pomaka i potvrdio ranije donesenu odluku o održavanju mirnih protesta u Sarajevu.

Definiran je minimum zahtjeva od kojih se neće odustati. To su, saopćio je UO, isti zahtjevi koji su dostavljeni Federalnoj vladi i parlamentarnim strankama.

Određen je pregovarački tim koji čine svi članovi Upravnog odbora Saveza i predsjednici kantonalnih saveza.

Za smještaj učesnika protesta bit će postavljeni šatori i osigurana ostala logistika. Na protestima se ostaje do ispunjenja zahtjeva, a jedina ovlaštena osoba za razgovore u fazi pripreme i realizacije protesta je predsjednik Skupštine Saveza, voditelj javnog okupljanja, Šerif Patković, dok će se za ravnopravnog - mjerodavnog pregovarača smatrati Vlada FBiH u kompletnom sastavu s premijerom i njegovim zamjenicima na čelu, odlučeno je na sjednici UO.

Protesti su na neograničeno vrijeme i trajat će do ispunjenja naših zahtjeva, a bit će otkazani samo u slučaju da do trenutka održavanja protesta dobijemo odluku Vlade FBiH u kojoj će stajati da je svim našim zahtjevima udovoljeno na traženi način, poručeno je u saopćenju.

Podršku ovim protestima dali su: Stranka za BiH, Socijaldemokratska partija, Savez ratnih vojnih invalida BiH, Savez demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992. - 1995., Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH, Udruženje generala BiH, Udruge i Savezi proistekli iz HVO-a, Pokret "Dosta" i drugi.