BiH
0

U Minhenu otvorena sinagoga, 68 godina poslije "Kristalne noći"

FENA
Minhen je u četvrtak svečano otvorio svoju novu sinagogu u prisustvu 800 političkih i vjerskih zvaničnika, 68 godina poslije "Kristalne noći" koju su nacisti organizirali protiv Židova.

Sinagogu koja je dio kulturnog centra Ohel Jakob, a koji sadrži muzej, kulturni centar i školu, otvorio je njemački predsjednik Horst Koehler u prisustvu izraelskog ambasadora Shimona Steina i predsjednice Centralnoga njemačkog židovskog vijeća Charlotte Knobloch.

Centar je smješten u starom gradu bavarske prijestonice u kojem živi druga židovska zajednica u Njemačkoj, poslije one u Berlinu, koja broji 9.000 Židova, javio je AFP.

Mjesto na kojem je izgrađen centar, koji je koštao 71,5 miliona eura, bilo je prije tri godine meta jedne neonacističke grupice čiji su pripadnici uhapšeni u trenutku kada su pripremali napad pri postavljanju kamena-temeljca.

Izborni uspjeh neonacističkih stranaka posljednjih godina u bivšoj istočnoj Njemačkoj i rasističko i antisemitsko nasilje uznemiravaju njemačku židovsku zajednicu.

"Ako njemačka vlada ne obrati pažnju i ne bude se borila protiv izoliranih slučajeva, smatrat će se da je Njemačka bolesna. Ova nova sinagoga je barometar zdravlja Njemačke", izjavio je rabin Izrael Singer, predsjednik Svjetskoga židovskog kongresa.

"Odlučili smo da sinagogu otvorimo 9. novembra jer će taj datum ostati veza između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", izjavila je ove sedmice Charlotte Knobloch.

"Niko ne treba zaboraviti šta je jedan dio njemačkog stanovništva učinio jednom drugom dijelu stanovništva, Židovima, 9. novembra 1938.", dodal je ona.

U noći s 9. na 10. novembar 1938. godine razbijeni su u Njemčakoj izlozi 7.500 trgovina koje su držali Židovi, 267 sinagoga je opljačkano i zapaljeno, a najmanje 91 Židov je ubijen.

Židovska zajednica u Njemačkoj trenutno broji 110.000 osoba. Velika većina ih je došla iz bivšega sovjetskog bloka poslije njemačkog ujedinjenja 1990.