25. godišnjica
215

U Miljevićima obilježeno stradanje pripadnika JNA: Imali smo želju da dođemo u Dobrovoljačku

Piše: I. Č.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Obilježavanje 25. godišnjice stradanja pripadnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici upriličeno je danas u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.

Parastos pripadnicima ЈNA poginulim u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine služen je danas u 11 sati u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima.

Poslije toga je na Vojničkom groblju u Miljevićima položen je vijenac na spomen-krst, nakon čega su se prisutnima obratili zvaničnici.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kazao je kako je nezamislivo kolika je mržnja, nagon za ubijanjem jedine legitimne snage koja je ustavom dala garanciju da će braniti državu.

"Bošnjačke paravojne jedinice su mislile da je Jugoslovenska narodna armija srpska armija, a u napadu je poginulo i Srba i muslimana i Hrvata i Albanaca", kazao je Savanović.

Dodao je da danas obilježavaju i stradanje svih Srba na prostoru Sarajevsko-romanijske regije.

"Muslimanske snage i muslimanska vlast u Kantonu Sarajevo nisu nam dozvolili da postavimo spomen-ploču s urezanim imenima poginulih. I nisu nam dozvolili da naši pravoslavni sveštenici obave hrišćanski običaj. Tu uvijek postoji doza rizika. Mi ćemo se, kad se za to stvore uslovi, vratiti da obilježavamo godišnjicu na tom mjestu", rekao je Savanović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić kazao je da su se okupili da obilježe jedan od najtragičnijih događaja u minulom ratu, naročito zbog načina kako su njihovi saborci poginuli.

"Trebalo je sinoć samo pogledati medije iz Federacije BiH i vidjeti kako se to 25 godina poslije tog događaja prikazuje. Zaista je neshvatljivo da su ljudi koji su se tu nalazili na izvršavanju redovnog zadatka tretirani kao agresorska vojska", kazao je Savanović.

Dodao je da pored želje da obilježe datum na mjestu na kojem se to desilo, na način na koji to srpski običaji i tradicija zahtijevaju, nisu u mogućnosti to uraditi na takav način.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske također je prisustvovala obilježavanju godišnjice stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, a čine je potpredsjednica parlamenta Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Marko Vidaković i Miroslav Brčkalo.