BiH
0

U mezarju Veljaci 12. maja ukop deset žrtava zločina počinjenih u Bratuncu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci 12. maja će biti obavljen ukop i klanjana kolektivna dženaza za deset civilnih žrtava zločina počinjenih tokom rata na području Bratunca.

Ispraćaj tabuta ispred Komemorativnog centra Tuzla predviđen je 11. maja u 16 sati, najavljeno je danas na pres-konferenciji u Tuzlanskom muftijstvu.

Najmlađe žrtve koje će biti ukopane ove godine su braća Hajrudin i Nurdin Omić koji su imali devet, odnosno 11 godina kada su ubijeni na ovom području.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u zapaljenoj kući u mjestu Zalužje na području Bratunca.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir ef. Hodžić kazao je da, već tradicionalno, 3. maja počinje obilježavanje Dana genocida koji se desio u Bratuncu.

Ova manifestacija je deveta i pokušava ukazati na razmjere zločina koji se desio u Bratuncu, gdje su 1992. godine ubijene 603 civilne žrtve s ovog područja.

  • Ove godine to smo uradili učenjem tevhida za šehide u Hranči, zatim posjetom masovnoj grobnici Borkovac, a nakon toga imali smo promociju knjige "Moć sudbine", autorice Belme Malagić iz Glogove - kazao je efendija Hodžić.

Ističe da ove godine, u saradnji sa Savezom logoraša BiH, 9. maja koji se u svijetu slavi kao Dan pobjede nad fašizmom, otvaraju spomen-sobu koja bi trebalo da preraste u muzej genocida.

-Ove godine na simboličan način se vraćamo u 1992. godinu -dodao je Hodžić te naglašava da su Bratunčani preživjeli logor u kojem je na najzvjerskiji način ubijen i njegov prethodnik Mustafa ef. Mujkanović.

Predsjednik Medžlisa IZ-a Bratunac Admir ef. Velić podvlači da su ove godine preživjeli logoraši koji su bili zatočeni u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" odlučili 6. maja posjetiti Visoko gdje je izvršena njihova razmjena, a da bi zahvalili porodicima koje su ih tada primile.

Kako je najavio, programom je predviđena i posjeta masovnoj grobnici Suha, gdje su na zvjerski način ubijeni Bošnjaci, otvaranje spomen-obilježja u Suhoj, te posjeta logoru osnovna škola "Vuk Karadžić", današnja škola "Branko Radičević".

U mezarju Veljaci 12. maja će biti ukopani Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. u mjestu Sase, Srebrenica, Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. u Ljuboviji, Republika Srbija, Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. u Loznici, Republika Srbija, Sead (Jusuf) Jusupović, rođen 1974. u Konjević-Polju, Mevludin (Safet) Husić, rođen 1961. u Suhoj, Bratunac, Rifat (Alija) Bajrami, rođen 1953. u Skelanima, Srebrenica, Hajrudin (Hasan) Alić, rođen 1948. u Suhoj, Bratunac, Hajdarević (Fadil) Edmir, rođen 1961. u mjestu Sase, Podčauš, Sejfulah (Rešid) Čivić rođen 1969. u Suhoj, Bratunac, Azem (Rešid) Čivić, rođen 1971. godine u Suhoj, Bratunac.