Potočari
0

U Memorijalnom centru već se okupilo oko 4.000 Srebreničana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Srebrenicu već nekoliko dana pristižu Srebreničani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a posebno iz dijaspore. Procjenjuje se da je do sinoć ovdje stiglo oko 5.000 Srebreničana a tokom dana očekuje se dolazak autobusa iz većeg broja bh. gradova. Od jutros putnička vozila pristižu najviše iz pravca Vlasenice i kreću se preko Milića, Podravanja i Zelenog Jadra.

U Memorijalnom centru Potočari već se okupilo oko 4.000 Srebreničana a očekuje se da će komemoraciji prisustvovati oko 40.000 osoba.

Ovog puta ne bi trebalo biti problema oko dolaska svih onih koji žele prisustvovati zajedničkoj dženazi. Ranijih godina putnici su, navodno, zbog zakrčenja putnih pravaca zaustavljani u Konjević Polju i odatle do Potočara pješačili, a mnogi nisu ni došli na dženazu.

Policija Republike Srpske će na svom reonu djelovanja posebnu pažnju posvetiti režimu saobraćaja tako da se očekuje da neće biti problema i da će svi oni koji su krenuli na vrijeme stići u Potočare.

Tabuti sa posmrtnim ostacima Srebreničana već sinoć su iz bivše Fabrike akumulatora prenijeti u Memorijalni centar i postavljeni pored musale.

Zvanični program počinje nešto prije 11.00 sati. Zastava BiH u krugu Memorijalnog centra bit će postavljena na pola koplja, a zatim će se prisutnim obratiti Abdurahman Malkić, načelnik Opštine Srebrenica, Charles English, američki ambasador u BiH, Miroslav Lajčak, visoki predstavnik u BiH i Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Očekuje se dolazak velikog broja visokih zvaničnika međunarodne zajednice, te vjerskih službenika iz BiH i zemalja regiona.

Poslije zvaničnog obraćanja pristupit će se klanjanju zajedničke dženaze za 307 novo identifikovanih Srebreničana koju će voditi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Uz današnju dženazu broj ukopanih Srebreničana u Memorijalnom centru Potočari bit će 3.214. Nešto više od ovog broja čeka na identifikaciju, a još uvijek se otvaraju nove masovne grobnice. Jedna od njih je ona u selu Pusmulići, nedaleko od Srebrenice gdje ekspertni tim Kantonalnog tužilaštva Tuzla radi i danas.