BiH
17

U Memorijalnom centru Potočari obilježen Dan nezavisnosti BiH

FENA
(Foto: FENA)
U povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Potočari danas je položeno cvijeće i proučena Fatiha za sve žrtve genocida.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica Sadik Ahmetović istaknuo je kako je Srebrenica mjesto koje je najviše platilo nezavisnost Bosne i Hercegovine.

"Meni je žao što danas ovdje s nama nisu visoko pozicionirani političari iz cijele države. Ovo je mjesto gdje trebaju doći oni koji obavljaju istaknute društvene i političke pozicije u državi, mjesto koje je najviše platilo nezavisnost države Bosne i Hercegovine. Borba za državu Bosnu i Hercegovinu i dalje traje. Moramo raditi svi zajedno za bolju budućnost naše zemlje i naše djece, i ne dozvoliti da nam mladi odlaze iz BiH", poručio je Ahmetović.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da svi oni koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu svojom zemljom imaju pravo i da proslavljaju Dan nezavisnosti.

"Kao i svake godine mi ovaj dan doživljavamo kao svoj praznik. Po logici bi svi trebali doživljavati tako. Bosna i Hercegovina je 1. marta voljom građana proglašena nezavisnom. I tu nema ništa sporno, osim za one koji razgrađuju ovu zemlju. Dok postoji jedan Bošnjak, Hrvat, Srbin do tad će postojati i Bosna i Hercegovina", kazao je Feni načelnik Duraković.

Dan nezavisnosti BiH obilježava se samo u Federaciji BiH, dok u Republici Srpskoj 1. mart ne priznaju kao Dan nezavisnosti BiH. U Srebrenici za Bošnjake je danas praznik i neradni dan, dok je za Srbe današnji datum sasvim običan dan.