Žene Srebrenice
0

U Memorijalnom centru Potočari bit će postavljena i ploča srama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Još jednim mirnim okupljanjem u centru Tuzle na Trgu žrtava genocida u Srebrenici predstavnice Udruženja građana “Žene Srebrenice” i danas su, kao i svakog 11. u mjesecu, podsjetile na stradanje Bošnjaka ove općine u julu 1995. godine uz napomenu da se istina mora saznati te da od toga neće odustati.

Ove godine obilježava se 60-ta godišnjica od usvajanja Konvencije o genocidu i 13. godišnjica od genocida počinjenog nad Bošnjacima u zaštićenoj enklavi Srebrenica.

Tim povodom, najavljeno je danas, u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice bit će postavljena ploča srama, kojom žene Srebrenice žele izraziti nezadovoljstvo do sada neučinjenim - privođenju ratnih zločinaca u Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

I na ovaj način, majke, žene i sestre koje su izgubile svoje najmilije, nastoje otrgnuti od zaborava i još jednom ukazati na sve što se dogodilo Bošnjacima u zaštićenoj enklavi Srebrenica.

Trinaest godina poslije njihovog nestanka bol ne jenjava, kao i želja da se zločinci dovedu pred lice pravde.

Podršku mirnim protestima ženama Srebrenice dale su i prestavnice Udruženja žena Srebrenika, Teočaka kao i “Žene u crnom” iz Beograda.