Bijeg od rata
54

U Međugorje već došle izbjeglice iz Ukrajine, a očekuje se da će večeras stići još

G. Š.
Izbjeglice iz ratom pogođene Ukrajine koje se nalaze u Međugorju danas su posjetili predstavnici Crvenog križa FBiH i HNK, te sa volonterima rade pripreme za dolazak još 50 žena i djece koji od rata bježe prema Međugorju, gdje se očekuju večeras.

Sekretar Crvenog Križa HNK Bojan Rosić za naš portal kaže kako je trenutno u Međugorju evidentirano 26 izbjeglica i da će broj sasvim sigurno biti veći jer oni koji su dolazili kao hodočasnici ranije, sada stižu samostalno znajući da su im vrata u Međugorju otvorena.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"U jednom pansionu je smješteno 18 izbjeglica iz Ukrajine od kojih je 11 djece i 7 žena, a naknadno je stiglo još osam žena i djece koji su također smješteni u pansionu" kaže Rosić za Klix.ba.

Naglašava da su im vlasnici pansiona stvorili uslove ugodne za boravak, ali s obzirom na to da se očekuje novi val izbjeglica u tom mjestu i da je neizvjesno do kada će ostati, da im je pomoć neophodna, zbog čega volonteri Crvenog križa iz Čitluka u koordinaciji sa kantonalnim i federalnim rade neumorno na pružanju pomoći.

Kaže kako se već večeras očekuje dolazak 32 djece i 18 žena koji već tri dana putuju u bijegu od rata i da su za njih vlasnici dva objekta svoje pansione stavili na raspolaganje.

U cilju što boljeg odgovora na aktualnu situaciju održan je koordinacijski sastanak između federalnih, kantonalnih i općinskih predstavnika Crvenog križa na kojem su dogovorene aktivnosti za naredni period.

Foto: Facebook (Osigurani antigenskitestovi za izbjeglice)
Foto: Facebook (Osigurani antigenskitestovi za izbjeglice)

Izbjeglicama iz Ukrajine koje u bijegu od rata stižu u Međugorje su osigurali pružanje psihosocijalne podrške i testiranje na Covid-19 prije smještaja u pansion, za šta su već osigurali antigenske testove kako bi se preveniralo potencijalno širenje zaraze koronavirusa.

Podsjećamo i da je aktivan i humanitarni broj 17023 putem kojeg građani mogu donirati 2 KM za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.