Nekompletni ostaci
164

U masovnoj grobnici kod Miljevine pronađeno pet tijela bošnjačkih žrtava

Klix.ba
Na lokalitetu Miljevina - tuneli, na području općine Foča, provedena je ekshumacija koju je po nalogu postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na mjestu ekshumacije, koordinirao stručni saradnik Tužilaštva BiH.

Tokom potrage, prethodnih dana, pronađeno je najmanje pet nekompletnih skeletnih ostataka za koje se pretpostavlja da pripadaju civilima bošnjačke nacionalnosti.

Pronađeni posmrtni su prevezeni u Goražde, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Procesom ekshumacije na terenu je koordinirao stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravali policijski službenici CJB Istočno Sarajevo.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno sudjeluju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.