BiH
0

U martu počinje izgradnja 420 stanova na Dobrinji 5

FENA
Izgradnja stambenih objekata kolektivnog stanovanja u naselju Dobrinja 5 počet će u martu, zaključeno je na sastanku u Općini Novi Grad Sarajevo. Općina Novi Grad Sarajevo je svojim aktivnostima stvorila uvjete za nastavak započete izgradnje stambenih objekata na Dobrinji 5 lamela II i E.

"Za lamele H i F izdate su urbanističke saglasnosti Kantonalnom stambenom fondu Sarajevo za izgradnju stambeno-poslovih objekata kolektivnog stanovanja na Dobrinji 5, dok će za lamelu B biti raspisan javni konkurs za dodjelu lokacije. Ovim omogućavamo povoljnije rješavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove i posebne kategorije stanovništva koje nemaju riješeno stambeno pitanje. Povećanjem stambenog fonda na Dobrinji 5 putem Kantonalnog stambenog fonda stvaramo povoljnije uvjete za rješavanje stambenih pitanja mladih ljudi. Uporedbom prosječne tržišne cijene koja se ostvaruje u prometu stanovima na području Sarajeva, a koja iznosi 2.500 KM, planirano je da cijene stanova na lokalitetu Dobrinje 5 zavisno od polažaja budu od 1.500 do 2.000 KM u korist porodica koje žele da riješe stambeno pitanje", kazao je Damir Hadžić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Na ovom prostoru planirana je izgradnja oko 420 stanova na 30.000 kvadrata. Naime, objekt II će imati 168 stanova, a objekt E 250. Objekte gradi Kantonalni stambeni fond uz pomoć nadležnog ministarstva, a najveći stan je kvadrature dvosobnog stana.

Direktor Fonda za izgradnju stanova Dževad Kadribegović je naveo podatak da će biti i 1.500 kvadrata poslovnog prostora u objektu H i 4.000 kvadrata poslovnog prostora u objektu E.

"Nakon polaganja temeljca bit će objavljen oglas za apliciranje zainteresovanih mladih bračnih parova za udruživanje sredstava za izgradnju stanova. Također, omogućit ćemo povoljnije vrijednosti metra kvadratnog prostora za mlade bračne parove" rekao je ministar za stambena pitanja KS-a Čedomir Lukić.

Rok završetka radova je 18 mjeseci od početka radova, saopćeno je danas iz Pres-službe Novi Grad Sarajevo.