Zakonski limiti
0

U martu otpuštanje 2.750 pripadnka oružanih snaga

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zbog zakonskih limita, početkom marta 2010. godine ugovori o profesionalnoj službi za oko 2.750 vojnika u Oružanim snagama BiH isteći će i neće moći da ih obnove po automatizmu, rekao je danas u Sarajevu pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović.

Muratović je, u pauzi Radionice o tranziciji vojnog personala, rekao da će u martu 2010. godine službu napustiti ljudi starosti do 35 godina, zbog čega su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH 2008. godine počeli razvoj koncepta tranzicije koji ima dalekosežan smisao.

"Očekujemo da će ovaj broj biti nešto manji zbog napora Ministarstva odbrane BiH da internim aktivnostima pokuša određeni broj pripadnika prekategorizovati i promijeniti im status", rekao je Muratović.

On je dodao da su pripadnici Oružanih snaga radili puno na edukaciji, neki su završili fakultete i prestižne škole i to im omogućava da promijene status.

Muratović je naveo da će veliki broj pripadnika Oružanih snaga BiH biti angažovan i u mirovnim operacijama u svijetu. 

Prema njegovim riječima, mladim ljudima koji budu napuštali Oružane snage treba pružiti pomoć kako bi se na najuspješniji način integrisali u segment civilnog društva i biznisa i nastavili normalno doprinositi  državi.

On je napomenuo da napore Ministarstva odbrane podržavaju parlament BiH, Predsjedništvo i Savjet ministara BiH, što će doprinijeti da ovaj broj pripadnika bude manji.
"I pored svega, mora se voditi računa da očuvamo operativnu stranu Oružanih snaga BiH i ona nijednog trenutka ne smije biti sporna", istakao je Muratović.

On je dodao da veliki odlazak može da uzrokuje i određene probleme za sistem, a da se to ne bi dogodilo počeo je prijem novih mladih ljudi.

Muratović je podsjetio da je ministar odbrane uputio pismo generalnom sekretaru NATO-a u Brisel u kome predlaže formiranje novog "trast fonda" za BiH.

On je rekao da su ostvareni i kontakti sa lokalnim zajednicama, jer su vojnici i njihovi građani, kako bi im pronašli posao.

Muratović je podsjetio da je 30. septembra uspješno okončan NATO "Trast fond" za BiH kojim je obuhvaćeno oko 3.000 pripadnika Oružanih snaga koji su demobilisani 2004., 2006. i 2007. godine. 

Nikola Todorčevski, direktor  Regionalnog centra za pomoć u provođenju sporazuma o kontroli naoružanja i verifikaciji /RAKVIAK/ sa sjedištem u Zagrebu, rekao je da su današnju  Radionicu o tranziciji vojnog personala organizovali u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH. 
On je istakao da je cilj radionice da se prenesu iskustva zemalja regiona kako bi  uspješno bio riješen problem zbrinjavanja viška pripadnika vojske.

U radu današnje radionice, osim predstavnika Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH i RAKVIAK-a, učestvovali su i predstavnici ministarstava odbrane Srbije, Hrvatske, Moldavije, Makedonije i Albanije, te predstavnici Međunarodne organizacije za migracije, NATO-a i drugih institucija.