BiH
0

U maju u Sarajevu konferencija šefova policije glavnih evropskih gradova

FENA
Sarajevo će od 22. do 24. maja biti domaćin 28. konferencije šefova policije glavnih gradova evropskih država. Tema konferencije je „Evropski standardi i principi u organizaciji i funkcionisanju policijskih snaga“. Organizator je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Program rada konferencije usvojen je danas u Sarajevu na sjednici njenog organizacionog komiteta. Uz predstavnike kantonalnog MUP-a, prisutne su bile delegacije gradova Nikozija, domaćina konferencije u 2005., te Berlina, domaćina za 2007. godinu.

Konferencija šefova policije glavnih gradova evropskih država održava se svake godine u jednoj od prijestolnica evropskih država. Na 26. konferenciji, održanoj u Rigi 2004., potvrđena je kandidatura Sarajeva za domaćina ovogodišnje konferencije. Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila organizaciju konferencije i donijela odluku o formiranju njenog organizacionog odbora s ministrom unutarnjih poslova Sulejmanom Bajrićem na čelu. Formiran je i ured 28. konferencije, kao operativno tijelo koje će raditi na pripremi i realizaciji konferencije. Predsjedavajući tog ureda je policijski komesar Himzo Selimović.

Učešće za majsku konferenciju potvrdile su delegacije 31 glavnog grada Evrope.

„To ne mora biti konačan spisak, jer očekujemo da će u radnom dijelu konferencije učestvovati oko 80 predstavnika policije glavnih gradova evropskih zemalja i još najmanje dvadesetak članova pratnje“, kazao je danas na pres-konferenciji nakon sjednice organizacionog komiteta komesar Selimović.

Govoreći o značaju najavljene konferencijske teme, Selimović je naglasio da je reforma policijskih snaga jedan od prioriteta koje BiH mora ispuniti u približavanju Evropskoj uniji. Tome je dodao da je sadašnja organizacija policijskih snaga, s aspekta funkcionalnosti i efikasnosti u borbi protiv posebno najtežih oblika kriminala, neadekvatna i ne može dati efikasan odgovor na sve izazove. Podsjetio je na to da je Evropska komisija naznačila principe koji se moraju ispuniti, te da su vlasti BiH krajem prošle godine potpisali sporazum o restrukturisanju policije u BiH.

„Uvažavajući aktuelnost ove teme, mi smo predložili da se tema 28. konferencije odnosi na evropske standarde i principe u organizaciji i funkcionisanju policijskih snaga“, kazao je Selimović.

Glavni inspektor i šef delegacije Nikozije Marios Christofides i potpredsjednik policije Berlina i šef delegacije Gerd Neubeck izrazili su spremnost svojih zemalja da pomognu Sarajevu u pripremi i organizaciji 28. konferencije.

Za konferenciju u Sarajevu Kanton Sarajevo je izdvojio 300.000 KM, a pomoć je obećalo i nekoliko sarajevskih firmi.

Prva konferencija šefova policije evropskih gradova održana je u Londonu 1979. godine, a 25. u Zagrebu 2003. godine.