{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U maju starta tim za pravnu pomoć novinarima u BiH

F
7.3.2009. u 12:56
0
1
U maju starta tim za pravnu pomoć novinarima u BiH
0
U maju starta tim za pravnu pomoć novinarima u BiH
U organizaciji Udruženja BH novinari, Linije za pomoć novinarima i švedskog Helsinškog komiteta za ljudska prava - Regionalni ured u Sarajevu, danas se u Sarajevu održava radionica na kojoj se razmatra mogućnost za formiranje tima pravnika, medijskih eksperata i eksperata za ljudska prava koji bi besplatno pomagali novinarima u slučajevima odbrane na sudu po tužbama na osnovu Zakona o zaštiti od klevete.
Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić kazala je FENI da će taj tim davati pravne savjete novinarima u kontekstu poštivanja Kodeksa i odabira formulacija u određenim tekstovima koji mogu zaštititi novinara u slučaju podnošenja tužbi i koji će osigurati adekvatnu edukaciju novinara u postojećem zakonskom okviru, svjetskih odnosno evropskih standarda zaštite slobode izražavanja i poštivanja etičkih standarda u oblasti novinarstva.

"Pokušavamo stvoriti tim koji će novinarima pomoći da, kroz poštivanje profesionalnih pravila i odbranu pred sudovima u slučaju klevete, poboljšaju stanje medijskih sloboda u BiH u kontekstu osnovnih deklaracija o slobodi izražavanja", kazala je Rudić.

Tim za pravnu pomoć novinarima u BiH radit će u tri oblasti - pravni savjeti, odbrana pred sudovima i izmjena zakona i propisa odnosno lobiranje za bolje uvjete rada za novinare i medije u BiH.

"Taj projekt trebalo bi da starta u maju. Imat ćemo advokate iz Mostara, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Brčkog i istočnog dijela RS-a koji će raditi u okviru tima, a sve će se odvijati u Udruženju BH novinari. Bit će to servis Linije za pomoć novinarima, a očekujemo podršku i švedskog Helsinškog komiteta - Regionalni ured u Sarajevu", kazala je Rudić.

Na radionici nazvanoj "Pravna pomoć za novinare kao sredstvo zaštite prava na slobodu izražavanja i digniteta novinarske profesije" sudjeluju i predstavnici iz Srbije, a članovi Lokal Pres-a iz Kragujevca prezentirali su svoja iskustva iz projekta pravne pomoći novinarima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: