BiH
0

U maju starta tim za pravnu pomoć novinarima u BiH

FENA
U organizaciji Udruženja BH novinari, Linije za pomoć novinarima i švedskog Helsinškog komiteta za ljudska prava - Regionalni ured u Sarajevu, danas se u Sarajevu održava radionica na kojoj se razmatra mogućnost za formiranje tima pravnika, medijskih eksperata i eksperata za ljudska prava koji bi besplatno pomagali novinarima u slučajevima odbrane na sudu po tužbama na osnovu Zakona o zaštiti od klevete.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić kazala je FENI da će taj tim davati pravne savjete novinarima u kontekstu poštivanja Kodeksa i odabira formulacija u određenim tekstovima koji mogu zaštititi novinara u slučaju podnošenja tužbi i koji će osigurati adekvatnu edukaciju novinara u postojećem zakonskom okviru, svjetskih odnosno evropskih standarda zaštite slobode izražavanja i poštivanja etičkih standarda u oblasti novinarstva.

"Pokušavamo stvoriti tim koji će novinarima pomoći da, kroz poštivanje profesionalnih pravila i odbranu pred sudovima u slučaju klevete, poboljšaju stanje medijskih sloboda u BiH u kontekstu osnovnih deklaracija o slobodi izražavanja", kazala je Rudić.

Tim za pravnu pomoć novinarima u BiH radit će u tri oblasti - pravni savjeti, odbrana pred sudovima i izmjena zakona i propisa odnosno lobiranje za bolje uvjete rada za novinare i medije u BiH.

"Taj projekt trebalo bi da starta u maju. Imat ćemo advokate iz Mostara, Banja Luke, Tuzle, Sarajeva, Brčkog i istočnog dijela RS-a koji će raditi u okviru tima, a sve će se odvijati u Udruženju BH novinari. Bit će to servis Linije za pomoć novinarima, a očekujemo podršku i švedskog Helsinškog komiteta - Regionalni ured u Sarajevu", kazala je Rudić.

Na radionici nazvanoj "Pravna pomoć za novinare kao sredstvo zaštite prava na slobodu izražavanja i digniteta novinarske profesije" sudjeluju i predstavnici iz Srbije, a članovi Lokal Pres-a iz Kragujevca prezentirali su svoja iskustva iz projekta pravne pomoći novinarima.