BiH
0

U maju počinje izgradnja kompleksa šehidskog mezarja Kovači

FENA
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Izvještaj o poslovanju Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida za 2007. godinu i Izvještaj o finansijskom poslovanju s Izvještajem o obavljenoj reviziji finansijskog poslovanja u prošloj godini.

U prošloj godini Fond je završio projekt izgradnje šehidskog mezarja pomoćni stadion Koševo. Vrijednost projekta bila je 1,1 milion KM. Radi se o drugom po veličini šehidskom mezarju u BiH, iza šehidskog mezarja Kovači, kazao je direktor Fonda Ibrahim Hadžibajrić.

U prošloj godini otvoren je i Muzej posvećen prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću i Armiji BiH. Riješeni su i imovinskopravni odnosi na kompleksu šehidskog mezarja Kovači, te se krenulo u izgradnju centralnog dijela, amfiteatra i multimedijalnog centra.

  • Prošle godine kada se završio infrastrukturalni dio pristupilo se rušenju postojećeg objekta stadiona, a za 10-15 dana pristupit će se potpisivanju ugovora s izvođačem radova. Očekuje se da u maju počne prva faza izgradnje, a druga je predviđena 2009. Završetak se očekuje do kraja 2009., kazao je Hadžibajrić.

Završeno je i centralno šehidsko mezarje u Srednjobosanskom kantonu, a Vlada KS-a je s većim dijelom sredstava učestovala u sufinansiranju tog mezarja.

Od prošle godine Fond je s Vladom KS-a ušao u sufinansiranje izgradnje velikog šehidskog mezarja u Starom Vitezu, gdje je ukopano više od 200 šehida.

U 2008. Fond, između ostalog, planira izgradnju i uređenje mezarja na Jarčedolima.