BiH
0

U Madridu uhapšen važan svjedok optužbe protiv Miloševića

FENA
Španska policija objavila je u ponedjeljak da je u Madridu uhapšen Veselin Vukotić, navodni ubica jednog od branilaca ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji i "bitan" svjedok optužbe protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Vukotić (47) je uhapšen na aerodromu Barajas, u skladu s dvjema međunarodnim potjernicama za hapšenje, koje su izdale Belgija i Srbija i Crna Gora, navodi se u saopćenju glavne policijske uprave, javio je AFP.

Belgija ga traži zbog ubistva Envera Hadrija, jugoslavenskog Albanca i zvaničnika Komiteta za odbranu ljudskih prava u Jugoslaviji, koga su 25. februara 1990. ubila trojica specijalaca u jednoj ulici u Bruxellesu. Dvojica drugih navodnih ubica ubijeni su 1990. i 1995.

Hadri je kod sebe imao važne dokumente o umiješanosti Slobodana Miloševića "u značajan broj ubistava", koji neki izvori procjenjuju na 34, što čini Vukotića značajnim svjedokom protiv Miloševića", smatra španska policija.

Vukotića takođe traži i njegova zemlja za ubistva počinjena 1990. i 1997. u diskotekama u Beogradu i Prčnju u Crnoj Gori.