Bizarni protesti
108

U Lukavici zastava sa likom Vladimira Putina za kojim je raspisana potjernica zbog ratnih zločina

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Istočnom Sarajevu se danas održavaju jedni od protesta podrške predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika. Neki od prisutnih su donijeli i zastave s likom predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Na protestima u Lukavici se trenutno okupilo nekoliko stotina osoba, a među njima su i političari Staša Košarac, Radovan Višković i Ljubiša Ćosić.

Okupljeni drže zastavu Vladimira Putina, predsjednik Rusije koji je od Međunarodnog suda pravde tražen zbog ratnih zločina povezanih za nezakonitom deportacijom djece nakon ruske invazije na Ukrajinu. Sa zastavom se nalazio predsjednik udruženja "Istočna Alternativa" Vojin Pavlović.

Protesti se organizuju u četiri općine u bh. entitetu Republika Srpska na međuentiteskoj liniji, a kao razlog je navedena optužnica koju je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo protiv Milorada Dodika.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odbilo je zahtjev "Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH" da se protest organizuje ispred Suda Bosne i Hercegovine.

Organizatori su ranije najavili da će doći do obustave saobraćaja, na šta su federalne vlasti odgovorili da ni pod kojim uslovima ne bi smjelo doći jer bi to značilo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.