BiH
0

U ljetnim mjesecima povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) svake godine u ljetnim mjesecima bilježi povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, a takva situacija uzrokuje stvaranje gužvi na šalterima MUP-ova gdje se potrebna dokumentacija za izdavanje isprava predaje.

Tako je u maju ove godine u Bosni i Hercegovini izdato 41.380 pasoša, što je gotovo duplo više nego u januaru kada je izdato 23.083 pasoša. U junu je izdato 62.515, a u julu 66.721 pasoš.

Kako je kazala Feni stručna savjetnica za odnose s javnošću IDDEEA-e Amila Opardija, u maju, junu, julu i augustu inače je povećan intenzitet izdavanja putnih isprava.

Direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a Kantona Sarajevo Sanja Petrović podsjetila je da je u oktobru prošle godine isteklo pet godina od izdavanja biometrijskih putnih isprava i već od tada povećan je broj podnesenih zahtjeva za izdavanje pasoša.

  • Najveći broj zahtjeva imali smo u junu kada je dnevni prosjek bio 500 podnesenih zahtjeva. U julu je taj prosjek bio 372, ali je u tom mjesecu zabilježeno 848 zahtjeva za izdavanje u roku kraćem od propisanog - dodala je Petrović. Radi ilustracije ovako velikog broja tih zahtjeva, Petrović je kazala da je za cijelu 2014. godinu bilo 907 zahtjeva za izdavanje isprave u roku kraćem od propisanog.

MUP Kantona Sarajevo od januara do jula zaprimio je oko 48.500 zahtjeva za izdavanje putnih isprava.

  • Bez obzira na gužve nikada dosad, osim ako nije bilo problema o neusaglašenosti podataka u matičnim uredima koje građani sami ispunjavaju, nije prekršen zakonski rok za izdavanje putne isprave - istaknula je.

Portparol Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić ipak kaže da ove godine ne bilježe neke neuobičajene gužve u odnosu na prošlu godinu kada su imali zamjenu ličnih karata i vozačkih dozvola te su gužve bile veće.

  • Zbog dolaska bh. građana iz inostranstva u periodu sezone godišnjih odmora bilježi se povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, ali nema neuobičajenih gužvi - pojasnio je za Fenu Šiljdedić.

Podsjetio je da je u USK-u bio organiziran štrajk pripadnika policije, odnosno uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona, ali se nakon završetka štrajka radilo u dvije smjene te su svi zahtjevi obrađeni u zakonom predviđenom roku.

Zakonski rok za izdavanje pasoša od dana podnošenja zahtjeva je 30 dana.

Postoji i mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje putnih isprava u roku od 72 sata za što je potrebno osim za cijenu putne isprave platiti još 200 KM.