{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ljetnim mjesecima povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava

F
11.8.2015. u 09:07
0
17
U ljetnim mjesecima povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava
0
U ljetnim mjesecima povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) svake godine u ljetnim mjesecima bilježi povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, a takva situacija uzrokuje stvaranje gužvi na šalterima MUP-ova gdje se potrebna dokumentacija za izdavanje isprava predaje.
Tako je u maju ove godine u Bosni i Hercegovini izdato 41.380 pasoša, što je gotovo duplo više nego u januaru kada je izdato 23.083 pasoša. U junu je izdato 62.515, a u julu 66.721 pasoš.

Kako je kazala Feni stručna savjetnica za odnose s javnošću IDDEEA-e Amila Opardija, u maju, junu, julu i augustu inače je povećan intenzitet izdavanja putnih isprava.

Direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a Kantona Sarajevo Sanja Petrović podsjetila je da je u oktobru prošle godine isteklo pet godina od izdavanja biometrijskih putnih isprava i već od tada povećan je broj podnesenih zahtjeva za izdavanje pasoša.

- Najveći broj zahtjeva imali smo u junu kada je dnevni prosjek bio 500 podnesenih zahtjeva. U julu je taj prosjek bio 372, ali je u tom mjesecu zabilježeno 848 zahtjeva za izdavanje u roku kraćem od propisanog - dodala je Petrović.
Radi ilustracije ovako velikog broja tih zahtjeva, Petrović je kazala da je za cijelu 2014. godinu bilo 907 zahtjeva za izdavanje isprave u roku kraćem od propisanog.

MUP Kantona Sarajevo od januara do jula zaprimio je oko 48.500 zahtjeva za izdavanje putnih isprava.

- Bez obzira na gužve nikada dosad, osim ako nije bilo problema o neusaglašenosti podataka u matičnim uredima koje građani sami ispunjavaju, nije prekršen zakonski rok za izdavanje putne isprave - istaknula je.

Portparol Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić ipak kaže da ove godine ne bilježe neke neuobičajene gužve u odnosu na prošlu godinu kada su imali zamjenu ličnih karata i vozačkih dozvola te su gužve bile veće.

- Zbog dolaska bh. građana iz inostranstva u periodu sezone godišnjih odmora bilježi se povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava, ali nema neuobičajenih gužvi - pojasnio je za Fenu Šiljdedić.

Podsjetio je da je u USK-u bio organiziran štrajk pripadnika policije, odnosno uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona, ali se nakon završetka štrajka radilo u dvije smjene te su svi zahtjevi obrađeni u zakonom predviđenom roku.

Zakonski rok za izdavanje pasoša od dana podnošenja zahtjeva je 30 dana.

Postoji i mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje putnih isprava u roku od 72 sata za što je potrebno osim za cijenu putne isprave platiti još 200 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: