BiH
0

U Linzu prikazan film "Kada humanost nadilazi granice"

Anadolija
Danas je u prepunoj dvorani kina Moviemento u Linzu u Austriji, u organizaciji Centra savremenih inicijativa Austrija (CSI), upriličeno predstavljanje filma "Kada humanost nadilazi granice - Volkshilfe za Bosnu i Hercegovinu".
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Uvodnu riječ održao je član Predsjedništva CSI-a Austrije Zijad Mandara, potom je Nataša Mirković-De Ro interpretirala sevdalinku. 

Zatim se prisutnima obratio član Predsjedništva CSI-a Austrija Hamza Sinanović. On je ukazao na trenutnu bosanskohercegovačku situaciju, teškoće u socijalnoj, ekonomskoj i poltičkoj sferi života, te se zahvalio Volkshilfe u ime CSI-a, za svu dosadašnju podršku i humanost.

Predsjednik Volkshilfe Austrija i poslanik u Evropskom Parlamentu prof. dr. Josef Weidenholzer osvrnuo se na uvjete i poteškoće vezane za Srbiju i njen ulazak u Evropsku uniju (EU), te istakao značajan doprinos CSI-a u gradnji kulturne mreže između Austrije i Bosne i Hercegovine, naglasivši da su vrijednosti poput multietničnosti, multikulturalnosti i multireligioznosti bitne komponente za Evropu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Počasni predsjednik CSI-a Austrija prof. Hugo Schanovsky je zajedno sa aktuelnim predsjednikom CSI-a Austrija Damirom Saračevićem uručio plaketu zahvalnosti profesoru dr. Weidenholzeru od strane CSI-a za nesaglediv doprinos u očuvanju državnosti Bosne i Hercegovine.

Prisutnima je pismo uputio i direktor udruženja "Obrazovanje gradi BiH" i bivši general Armije RBiH Jovan Divjak, koji nije mogao prisustvovati prezentaciji filma. U svojoj poruci, Divjak se zahvalio organizaciji "Volkshilfe" za nesebičnu pomoć i učešće u zbrinjavanju 18.000 bh. izbjeglica, kao i za svu pomoć. On je izrazio zahvalnost i CSI Austrija koji je također učestvovao u akciji njegovog oslobađanja, dok je bio zadržan u Beču, 2011. godine.

Poslije prezentacije filma održana je diskusija sa prof. dr. Weidenhlzerom i Christianom Schörkhuberom. Na binu su se pomenutim gostima pridružili Dagmar Andree, Hajarulah Zahiti i Damir Saračević, koji su svoja sjećanja podijelili s publikom.