BiH
4

U Laktašima ozvaničen početak izgradnje dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor

FENA
U Miloševcima kod Laktaša danas je ozvaničen početak izgradnje druge dionice autoputa Banja Luka - Doboj i to od Banje Luke do Prnjavora.

Vrijednost radova je 158 miliona eura, koji su osigurani iz kredita Evropske investicione banke.

Izvođač radova je konzorcijum firmi "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja, koji trenutno gradi i prvu dionicu autoputa Banja Luka - Doboj, od Doboja do Prnjavora.

Rok za završetak radova je 36 mjeseci od početka izgradnje.

Izvršni direktor za ekonomsko - finansijske poslove u "Autoputevima RS“ Banja Luka Marko Mitrović kaže da se radio o saobraćajnici dužine 35,3 kilometra, na kojoj će biti izgrađeno 65 objekata.

Ovom događaju je pristvovao i predsjednik RS Milorad Dodik te ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović koji je naveo da se pregovara oko izgradnje novih dionica, te da bi sljedeća trebalo da bude Brčko -Bijeljina ili Banja Luka - Prijedor, a što zavisi od potencijalnih investitora i izvođača radova.

Dodik je naveo da će “direktno na izvođenju radova na autoputu Banja Luka - Doboj biti angažovano oko 3. 000 radnika, a indirektno na ukupnom projektu oko 15.000 ljudi različitih profila”.

On kaže da u oblasti izgradnje mreže autoputeva slijede radovi na dionici od Doboja do Svilaja na Koridoru 5C, dionici od Svilaja prema Brčko Distriktu, Bijeljini i Srbiji, te dionicama od Banje Luke prema Kupresu i od Banje Luke prema Prijedoru.

"S izgradnjom termoelektrana, početkom rekonstrukcije Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka i autoputevima, RS predstavlja jedno od najvećih investicionih područja", smatra Dodik.