BiH
0

U Kuzmanovićevoj deklaraciji više se ne spominje promjena imena BiH

FENA
U deklaraciji o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS-a, čiji je predlagač predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, više se ne spominje promjena imena BiH, a o RS-u se govori kao nespornom entitetu u svakom pogledu, dok se za Federaciju BiH kaže da se u tom entitetu mogu organizirati eventualno druge teritorijalne jedinice u BiH.

Deklaracija je bila premet više usaglašavanja poslaničkih klubova nakon što ju je prije mjesec dana predložio Kuzmanović u drugačijem tekstu, a sutra će se naći pred poslanicima Narodne skupštine RS-a.

Poslanici iz reda bošnjačkih stranaka već su ranije istakli da neće dati podršku ovom dokumentu, ocijenivši ga kao neprihvatljivog.

U deklaraciji se navodi i da polazište, prijedlozi i rješenja ustavnih promjena u BiH moraju se zasnivati na Dejtonskom sporazumu, a da BiH i dalje ostaje složena država u skladu s usvojenim dejtonskim modelom državnog uređenja.

Kuzmanović, također, ističe i da "moguće promjene u strukturi Federacije BiH ne smiju imati za posljedice promjenu sadašnjih ustavnih rješenja u odnosu na formiranje zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti na nivou BiH, kao i na osnovne principe u pogledu njihovog sastava, načina donošenja odluka, zaštite entitetskog i vitalnih nacionalnih interesa na štetu RS-a".

On pred poslanike izlazi i sa stavom da u sadašnjim uvjetima nije moguće donositi novi ustav, već je moguća samo dogradnja i poboljšanje dejtonskih rješenja i to amandmanskim putem na osnovu saglasnosti triju konstitutivnih naroda i entiteta kroz političke razgovore i ustavne institucije.

Entitetski predsjednik je iznio i stavove o uređenju nekih zajedničkih bh. institucija te naveo i da je potrebno zadržati ustavne principi o entitetskom glasanju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i ustavne principe zaštite utvrđenog vitalnog interesa entiteta, kao i vitalnog nacionalnog interesa sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Dao je i mišljenje kako se može vršiti prijenos nadležnosti s entiteta na nivo države, ali i da se neke mogu ponovo vratiti u nadležnost entiteta.

"Prenos nadležnosti s RS-a na institucije BiH može se vršiti samo na osnovu sporazuma entiteta i na način i po postupku predviđenom za promjenu Ustava. Nakon analize efikasnosti, funkcionalnosti i ekonomičnosti vršenja nadležnosti prenesenih s entiteta na zajedničke institucije BiH može pokrenuti proces povrata onih nadležnosti entiteta čiji prenos nije opravdan niti je održiv", predlaže Kuzamnović u svojoj deklaraciji.

On se zalaže za konsenzus entiteta o pitanjima značajnim za članstvo BiH u EU.

"Kada je riječ o evropskim i evroatlantskim organizacijama i asocijacijama, potrebno je osnivati zajedničke delegacije te obezbijediti da entiteti samostalno sklapaju ugovore o specijalnim paralelnim vezama sa susjednim državama i da mogu da vode međunarodne aktivnosti koje ne ugrožavaju teritorijalni integritet BiH", naveo je Kuzmanović.

Po završetku posebne sjednice Narodne skupštine bit će održan i nastavak ranije prekinutog zasjedanja.