BiH
0

U Kumrovcu proslavljen nekadašnji Dan mladosti

FENA
Foto: Iskon.hr
Foto: Iskon.hr
U Kumrovcu pred rodnom kućom Josipa Broza Tita njegovi poklonici iz Hrvatske, BiH, Slovenije Italije proslavili su danas nekadašnji Dan mladosti.

Na proslavu, koju su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Savez društava "Josip Broz Tito", stiglo je, po procjeni policije i organizatora, više od 10.000 ljudi. Uz nekoliko viđenijih političara, najviše iz SDP-a, na kumrovečkom skupu bili su i tajnici indijskog i egipatskog veleposlanstva.

"Zaista žalimo za žrtvama Drugoga svjetskoga rata, što smo izrazili već više puta. Sa suprotne strane to nismo nikada čuli", rekao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Krešimir Piškulić.

"Neki člankopisci ne primjećuju da se Tita, koji je bio neponovljiv političar i državnik, napada i kada se klanjamo žrtvama u Jasenovcu i u vezi sa žrtavama Bleiburga. Sa ovog im mjesta poručujemo da prestanu širiti mržnju jer to ne vodi dobru", rekao je Piškulić.

Tomislav Badovinac, predsjednik Saveza društava "Josip Broz Tito", koji ove godine slavi desetu obljetnicu, govorio je prigodom 65. godišnjice ustanka protiv fašizma i 45 godina od Prve konferencije nesvrstanih.

Republika Hrvatska, nažalost, još ne razumije i ne osjeća potrebu da se uključi u Pokret nesvrstanih i da kapitalizira ugled i povjerenje Josipa Broza Tita u zemljama Pokreta nesvrstanih, rekao je Badovinac.

Priređen je i bogat kulturno-umjetnički program, a osobitu pozornost izazvao je nastup Ane Suryawanashi, koja je otplesala indijski klasični ples "kathak" i egipatski trbušni ples.

Kao i godinama dosad, skup je organiziran pod geslom "U mladosti je radost, u radosti je mladost".