Četiri osobe testirane
21

U kućnoj izolaciji 95 osoba iz Tuzle nakon povratka iz regija pogođenih koronavirusom

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Na području Tuzlanskog kantona trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi 95 osoba koje su nedavno boravile u nekoj od regija koje su pogođene koronavirusom, saznaje portal Klix.ba.

Prema informacijama do kojih je Klix.ba došao u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, trenutno se u ovoj regiji u kućnoj izolaciji nalazi 95 osoba koje su u proteklom periodu boravile u nekom od područja koji je pogođen koronavirusom.

Riječ je o preventivnoj mjeri, a kako saznajemo, najviše izolovanih osoba je boravilo na području Italije u toku proteklog mjeseca. Nedugo nakon povratka u našu zemlju upućeni su u kućnu izolaciju.

Dosad su četiri pacijenta iz Tuzlanskog kantona testirana na koronavirus, a rezultati svih testova su bili negativni.

Iz Kriznog štaba za koronavirus Tuzlanskog kantona navode da su spremni za reakciju u slučaju pojave koronvirusa na prostoru ove regije, a dosad je u dječijem hospisu koji se nalazi u naselju Slavinovići u Tuzli već pripremljen izolatorij.

Kako saznajemo, još jedna od zgrada spremna je za izolovanje pacijenata kod kojih bude utvrđeno prisustvo ovog virusa.

Zdravstveni radnici uputili su apel svim građanima koji su se proteklih sedam dana vratili iz područja Kine, Irana, Južne Koreje i Italije da ostanu u kućnoj izolaciji te da se telefonskim putem jave nadležnoj higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja.

U slučaju pojave respiratornih simptoma također se savjetuje javljanje telefonskim putem nadležnom epidemiologu, a koji će potom obavijestiti nadležne službe vezano za poduzimanje daljnjih koraka.

Podsjećamo, prva dva pacijenta kod kojih je registrovan koronavirus u našoj zemlji zabilježen je jutros u Banjoj Luci. Riječ je o srednjovječnom muškarcu koji je bio na radu i Italiji i njegovom sinu koji nije napuštao područje Bosne i Hercegovine.