Prevencija koronavirusa
1.2k

U kućnoj izolaciji 161 osoba nakon dolaska iz Berlina na aerodrom u Tuzli

A. K.
Putnički terminal Aerodroma u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Putnički terminal Aerodroma u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Grupa od 161 putnika koja je sinoć iz Berlina sletjela na Međunarodni aerodrom u Tuzli završila je u 14-dnevnoj kućnoj izolaciji, saznaje portal Klix.ba. Preventivna je ovo mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa na području naše zemlje.

Na Međunarodni aerodrom u Tuzli sinoć je u 22:45 sati sletio avion kompanije Wizz Air koji je u ovaj grad prevezao 161 putnika iz Berlina.

Nakon redovnih sigurnosnih provjera, prema tvrdnjama putnika koji se nalazio na ovom letu, svim putnicima je izdato rješenje o odlasku u 14-dnevnu kućnu izolaciju.

Rješenje o odlasku u 14-dnevnu kućnu izolaciju putnicima je izdato od Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona koje djeluje po odluci Federalnog kriznog štaba za sprečavanje širenja koronavirusa.

Prema tvrdnjama našeg čitatelja kojem je izdato ovo rješenje, problem predstavlja činjenica da je zbog stupanja na snagu ove sigurnosne mjere sada onemogućen povratak u Njemačku bh. državljanima koji su za ovu zemlju vezani poslovnim obavezama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

S druge strane, iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli potvrđena nam je informacija da su putnicima koji su sinoć bili na letu iz Berlina za Tuzlu izdata spomenuta rješenja od službenika nadležnih higijensko-epidemioloških i inspekcijskih službi.

Direktor tuzlanskog aerodroma Esed Mujačić za Klix.ba je kazao da je jučer stupila na snagu naredba Ministarstva sigurnosti BiH prema kojoj se pooštravaju procedure nadzora putnika u međunarodnom prometu, kao odgovor na pojavu novog koronavirusa.

"Te procedure ranije su primjenjivane prema svim putnicima koji dolaze s područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, a od jučer se to, prema Federalnom ministarstvu zdravstva, odnosi i na osobe koje dolaze i iz Francuske, Njemačke i Španije. Cilj je praćenje daljnje epidemiološke situacije i poduzimanje mjera sprečavanja i eventualno ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane koronavirusom", istakao je Mujačić za Klix.ba.

Mujačić nam je kazao da preglede putnika vrše ljekari i sanitarni inspektori koji izdaju rješenja o odlasku u 14-dnevni kućni karantin.

Kako je istaknuo, ova higijensko-epidemiološka mjera bit će primjenjivana i na sve ostale putnike koji slijeću na Međunarodni aerodrom u Tuzli.

Putnici kojima se izda ovo rješenje, kako je navedeno u dokumentu, imaju pravo ulaganja žalbe.

Podsjetimo, zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini potvrđena je kod sedam osoba. Četiri se nalaze na području Republike Srpske, dok su tri u Federaciji BiH.