Izrečene i uvjetne kazne
478

U KS zbog izbjegavanja vakcinacije djece kažnjeno 58 roditelja, u RS samo petero

Piše: M. N.
Roditelji koji nisu vakcinisali svoju djecu, a nakon poziva inspektora i razgovora s njima i dalje odbijaju to učiniti, kažnjeni su novčanim kaznama u iznosu od 100 KM. U Kantonu Sarajevo kažnjeno je 58 roditelja, dok je na području RS-a za sada novčano kažnjeno samo petero roditelja, a u devet slučajeva je izrečena uvjetna kazna.

Kako nam je rekla Vildana Brdrarić iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, sanitarni inspektori su na osnovu dostavljenih potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu pedijatrijskih odjeljenja JU Dom zdravlja KS uputili 306 poziva roditeljima koji su odbili vakcinaciju djece.

"Pozivu inspektoru do sada se odazvalo 72 roditelja, dok je ostalih 234 u postupku službenog izjašnjavanja. Poslije razgovora s inspektorima 14 roditelja je pristalo vakcinisati dijete, dok ih je 58 odbilo izvršiti vakcinaciju, zbog čega su im izdate novčane sankcije u ukupnom iznosu od 5.800 KM", kazala je Brdarić za Klix.ba.

Zdravstveni inspektori Instituta za javno zdravstvo RS su do sada pozvali više od 90 roditelja i prema riječima načelnice Odjeljenja za odnose s javnošću Dušanke Makivić većina ih se odazvala pozivu.

"Veći broj pozvanih roditelja nakon razgovora s inspektorom prihvata vakcinisati dijete, dok je određeni broj tražio dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta. Protiv 30 roditelja koji su izričito odbili vakcinaciju inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima. Sud je roditeljima do sada u devet slučajeva izrekao uslovnu kaznu i u pet slučajeva najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 KM. Protiv određenog broja roditelja sud je obustavio postupak, jer su u međuvremenu vakcinisali djecu", kazala je Makivić.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je definisano da novčana kazna za roditelja koji odbije vakcinisati dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 KM do 1.000 KM.

"Prema informacijama kojim raspolaže zdravstvena inspekcija, stanje po pitanju obavezne vakcinacije se znatno popravlja, čemu pored smanjenog intenziteta antivakcinalne kampanje znatno doprinosi pravovremeno i objektivno informisanje javnosti od kompetentnih zdravstvenih radnika. S obzirom na intezivne aktivnosti koje provodi Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, još jednom apelujemo na roditelje da ispoštuju ovu zakonsku obavezu, jer cilj inspekcije nije kažnjavanje roditelja, već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice", poručila je Makivić.

Sankcije protiv roditelja koji ne vakcinišu djecu počele su se primjenjivati od marta ove godine.