BiH
239

U KS proglašena epidemija malih boginja, zabranjene posjete u Općoj bolnici

Piše: T. S.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Kantonu Sarajevo proglašena je epidemija Morbilla, odnosno malih boginja (ospice). Naložene su pooštrene mjere nadzora, a Opća bolnica Abdulah Nakaš u Sarajevu zabranila je posjetu pacijenata.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldar Lokmić proglasio je epidemiju malih boginja u Sarajevu, nakon povećanog broja oboljelih, ali i zbog naznaka da će u narednom periodu broj oboljelih biti zasigurno povećan.

Nakon proglašenja epidemije na snagu su stupile protuepidemijske mjere koje podrazumijevaju aktivni epidemiološki nadzor, ispitivanje, izolaciju oboljelih, cijepljenje, dezinfekcija, zdravstveno vaspitanje i informisanje.

U Općoj bolnici Abdulah Nakaš posjete pacijentima su zabranjene.

"Epidemija je proglašena u Kantonu Sarajevo. Zavod za javno zdravstvo nije izdao preporuku zabrane posjeta pacijentima, ali to bolnica svakako može učiniti ukoliko komisija za bolničke infekcije procijeni da postoji određeni rizik", kazala je za Klix.ba epidemiolog dr. Jelena Ravlija.

Na Klinikama Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu posjete nisu zabranjene, potvrdila je za Klix.ba Muamera Šehić, glasnogovornica UKCS-a.

Kako saznajemo, iako je proglašena epidemija nastava u školama će se nastaviti odvijati prema nastavnom planu i programu.

Male boginje odnosno ospice su virusno i veoma zarazno oboljenje koje uglavnom pogađa djecu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom te pojavom osipa koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima.

Njena pojava i komplikacije mogu se spriječiti, vakcinacijom djece od dvanaestog mjeseca starosti.