{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U KS 62 posto demobilisanih boraca ima simptome PTSP-a

Piše: N. Grabovica/Klix.ba
2.4.2012. u 15:15
0
29
U KS 62 posto demobilisanih boraca ima simptome PTSP-a
0
U Kantonu Sarajevo 62 posto demobilisanih boraca pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), rezultati su istraživanja, koji su u ponedjeljak prezentirani u Sarajevu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Nermana Mehić - Basara je kazala kako su ovim projektom identificirane osobe kod kojih je otkriven PTSP i uspostavljen registar pomoću kojeg bi se znalo koji je tačan broj oboljelih i koje osobe imaju prioritet za pomoć.

"Rezultati istraživanja su se pokazali poražavajućim, jer je, od ukupnog broja ispitanika, 73 posto pokazalo da ima neki poremećaj povezan sa stresom, dok je čak 62 posto onih koji imaju simptome PTSP-a. Nažalost, PTSP se može pojaviti i mnogo godina poslije nekog traumatskog događaja. Bilo kakvo ograničavanje dijagnoze, kao što je našim zakonskim propisima uređeno da se dijagnoza do 1997. godine priznaje, je potpuno stručno neutemeljeno i mi se borimo da se to zakonsko pravilo odbaci i da se oboljelim omogući tretman kad god se bolest pojavi", kazala je Mehić - Basara.

Prim. dr. Senadin Ljubović je kazao kako simptomi PTSP-a izazivaju značajne duševne tegobe kod bolesnika te istovremeno utječu na ukupno životno funkcionisanje.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"To je jedan vrlo ozbiljan poremećaj te zahtijeva ozbiljan pristup, dugotrajno liječenje i rehabilitaciju koja je moguća pod određenim uslovima. Svaka osoba koja ima simptome PTSP-a ima mogućnost da se oporavi pod uslovom da ima neku socijalnu sigurnost, tj. da ima gdje i od čega da živi i da shvati smisao svoje žrtve. Ti društveni faktori su mnogo značajniji od svih drugih pokušaja zdravstvenih radnika da pomognu", naglašava dr. Ljubović.

Minsitar zdravstva KS Zlatko Vuković je istakao kako je potrebno kontinuirano pratiti ove ljude kako bismo stalno imali sliku o onome što se dešava.

"Ljudi sa simptomima PTSP-a nisu samo demobilisani borci, nego i građani koji su doživjeli neku traumu tokom agresije", zaključio je Vuković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: