BiH
0

U Kreševu bh. stranke s hrvatskim predznakom potpisale Deklaraciju o načelima Ustava BiH

FENA
Novim ustavom BiH treba biti napušten postojeći dvoentitetski ustroj države, a osigurano stvaranje decentralizirane BiH sa tri nivoa vlasti - državni, srednji i lokalni, glavna su načela ustavne reforme u BiH sadržana u Deklaraciji koju su danas u Kreševu potpisali lideri šest bh. stranaka sa hrvatskim predznakom.

Stavljanjem potpisa na ovaj dokument predsjednici HDZBiH-a Dragan Čović, HDZ 1990. Božo Ljubić, HSSBiH-a Marko Tadić, HSP-a Đapić-Jurišić Zvonko Jurišić, Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, te HKDU-a Ivan Musa iskazale su potrebu za cjelovitom ustavnom reformom u BiH koja će osigurati funkcionalniji i pravedniji ustroj za sva tri konstitutivna naroda.

Prvo načelo od kojeg se polazi u Deklaraciji je opredjeljenje za BiH kao suverenu državu u njenim međunarodno priznatim granicama. Državna i srednja razina vlasti trebale bi biti ustojene na načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Srednja razina vlasti, prema ovom dokumentu, bila bi uspostavljena na osnovu geografskih, etničkih, ekonomskih, prometnih i drugih kriterija, dok bi lokalnu razinu vlasti činile jedinice lokalne samouprave i uprave koje će se organizirati na istim načelima.

Lideri šest stranaka odbili su detaljnije pojasniti neka načela iz deklaracije, posebno ona koja se tiču uspostave srednje razine vlasti u BiH, te decidno odgovoriti da li ona znači težnju za trećim entitetom ili federalnom jedinicom. Oni su naglasili kako je riječ o načelima prihvatljivim za sva tri konstitutivan naroda, te predstavljaju osnovu za dalje razgovore o budućem ustroju države.

-Ovaj dokument omogućava jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, a prije svega hrvatskog, koji sada apsulutno nije ustavnopravno jednakopravan sa ostala dva konstitutivna naroda, ustvrdio je predsjednika HDZBiH-a Dragan Čović.

On je ocijenio da se samo načelom jednakopravnosti svih može osigurati bolja i evropska budućnost BiH, zbog čega stavljanje potpisa na ovaj dokument smatra velikim danom za hrvatski narod u BiH.

Lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić kazao je kako je Deklaracija ustvari platforma za integraciju BiH, te da je njena najveća vrijednost što je sastavljen tako da treba biti prihvatljiva za sve Hrvate i druga dva naroda u BiH.

-Važno je da Hrvati ovim načelima dobivaju priliku da postanu jednakopravni, odnosno stvaraju mogućnosti za donošenje novih rješenja koja jamče uspostavu ustrojbenih jedinica u BiH sa hrvatskom većinom, naveo je Ljubić.

Predsjednik HSS-a BiH Marko Tadić mišljenja je kako je najbitnija tačka dokumenta da su Hrvati za cjelovitu BiH, iako je, kako navodi, javnost očekivala spominjanje trećeg entiteta.

-Govorimo o drugačijem ustroju, ustojbenim jednicama koje moraju poštivati jasne kriterije i moraju imati zakonodavnu i izvršnu vlast, pojasnio je Tadić.

I lideri stranaka Radom za boljitak, HSP Đapić-Jurišić, te HKDU-a istaknuli su značajnim usaglašavanje i potpisivanje ove deklaracije, izrazivši očekivanja da će definirana načela biti prihvatljiva i za druga dva konstitutivna naroda.

Neka od načela iz Deklaracije su i da se spomenute stranke zalažu da Sarajevo, kao glavni grad BiH, ima poseban status koji će biti uređen zakonom na nivou BiH.

Kada je riječ o ostvarivanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda, u deklaraciji se predlaže da ona bude osigurana uvođenjem između ostalih načela pariteta u izboru i imenovanju izvršne i sudske vlasti i ostalih institucija BiH, rotacije u rukovođenju institucijama države, kao i konsenzusom pri odlučivanju.

Lideri stranaka sa hrvatskim predznakom očekuju i da će načela o ustavu BiH biti prihvatljiva i za druge hrvatske stranke i institucije, te da ovo bude osnova za njeno daljne nadograđivanje.

Također se zalažu da se proces ustavnih reformi u BiH vodi u institucijama sistema i pod stalnim nadzorom javnosti, te da novi ustava stupi na snagu do isteka mandata sadašnjeg visokog predstavnika u BiH.