Munib Ušanović
0

"U krajnjoj instanci bićemo čisti i Savez i mi"

Sarajevo-x.com
"Nažalost, donešena je odluka na Sudu BiH o kažnjavanju po pet godina meni i Kureš Miodragu radi navodne utaje poreza i zloupotrebe položaja. I ovom prilikom vas uvjeravam da nismo utajili niti prisvojili ni jednu konvertibilnu marku", prokomentarisao je presudu Munib Ušanović u otvorenom pismu koje je uputio medijima.

Ušanović tvrdi da se iz obrazloženja presude veoma kontradiktorno on i Kureš oslobađaju optužnice po osnovu nekih poreza, a po istom osnovu se optužuju za druge poreze.

On dalje navodi da su njih dvojica oslobođeni za isplate premija po osnovu tri spiska, koja su našli slučajno, a osuđeni su za jedan spisak od 91.000 KM, koji nisu našli, iako su svi igrači potvrdili da su te pare primili, a njima se spočitava da su ih prisvojili. Isto to se odnosi, tvrdi Ušanović, na još nekoliko isplata za troškove okupljanja i licenciranja trenera, jer su ti spiskovi izgubljeni, a svjedoci Talović, Katalinski, Jaha i ostali su potvrdili da su te isplate izvršene.

"Nadalje, inspektori SIPA-e izuzimaju uz izdavanje potvrdu tri dokumenta o isplati oko eura 50.000 sa prilozima. U postupku svjedoka odbrane isti su objasnili šta se podrazumijeva sa prilozima ističući da su bili svi prilozi koji pravdaju ove isplate. Međutim, Sud i ovo stavlja na teret optuženih kao da nema dokaza o isplati, a dokumentacija je vjerovatno izgubljena u Tužilaštvu", u pismo javnosti Ušanović iznosi ključne dokaze svoje odbrane koja će ga odvesti na pet godina robije.

Njegova je pretpostavka da je Sud odlučivao kompromisno, pokušavajući opravdati ogromne troškove koji su nastali pokretanjem postupka od strane Tužilaštva.

"I, na kraju, kao što vam je poznato, svake godine su Komisija za finansije, Izvršni odbor i Skupština usvojili skoro jednoglasno izvještaj o radu, finansijski izvještaj, revizorski izvještaj, budžet i sl., tako da nikada nismo ništa utajili, niti pronevjerili. Uvjeravam vas da će u krajnjoj instanci biti čist i Savez i mi, te vas molim da u interesu Saveza ništa ne prejudiciramo", zaključio je Ušanović.

Podsjećamo da su generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Munib Ušanović i sekretar za finansije i marketing Miodrag Kureš oglašeni krivima po tačkama optužnice za produženo krivično djelo porezne utaje i produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te su osuđeni na po pet godina zatvora. Osim toga moraju vratiti 330.000 KM koje su nezakonito stekli.