BiH
178

U Krajini skoro pola metra snijega: Sve snage na terenima čiste saobraćajnice

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U Bihaću su jutros u sedam sati izmjerena čak 43 centimetra snježnog pokrivača, što je najviše od svih gradova u Bosni i Hercegovini. Slična visina snijega je i u ostalim općinama Unsko-sanskog kantona, a moguće je da je i daleko veća, budući da snijeg od jutros nije prestajao padati.

Zbog obilnih snježnih padavina u posljednja 24 sata došlo je do otežanog odvijanja saobraćaja na svim magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima u Unsko-sanskom kantonu, prije svega zbog ugaženog snijega i leda na kolovozima.

"Naročito je problematično stanje na lokalnim putevima zbog toga što se oni čiste prema prioritetima i dok ne dođu na red pojedine gradske ulice, lokalni putevi neće biti očišćeni, a to zavisi i od intenziteta padavina", kaže za Klix.ba Muharem Pečenković, načelnik Sektora civilne zaštite USK.

On ističe da prema propisima o održavanju puteva, postoje jasna uputstva koje saobraćajnice moraju biti očišćene.

"Vjerovatno postoje neka sela koja su trenutno odsječena od ostatka svijeta, iako još nemamo takvih saznanja, no ta područja su inače odsječena kada su ovakve padavine. Razlog je što su putevi do takvih naselja svrstani u treću kategoriju, odnosno nalaze se na kraju liste prioriteta", pojašnjava Pečenković, dodajući ipak da su obaveze onih koji održavaju puteve da u roku od 72 sata nakon prestanka padavina očiste sve saobraćajnice.

Također, trotoari u gradovima većinom nisu očišćeni, zbog čega su se pješaci prisiljeni kretati kolovozom.

Iz Gradske uprave Bihaća su upozorili građane na obavezu uklanjanja snijega na prilazima individualnim i kolektivnim stambenim i poslovnim objektima te na obavezu uklanjanja snijega i leda s krovova objekata, trotoara i drugih predviđenih prostora. U ovom gradu je trenutno angažovano 16 kamiona s posipačem i ralicom te 22 radna stroja koji se brinu za blizu 490 kilometara puteva.

Također, u Bihaću je trenutno obustavljena odvožnja komunalnog otpada, a građanima je apelovano da obrate pažnju prilikom parkiranja vozila kako bi se omogućilo nesmetano čišćenje saobraćajnica.

Snabdijevanje električnom energijom, za razliku od prije nekoliko dana, uredno je na prostoru Unsko-sanskog kantona iz razloga što je snijeg lagan i ne opterećava infrastrukturu. Izuzetak je Grad Bihać, gdje je u naselju Ripač od jučer u kvaru trafostanica, zbog čega se bilježe prekidi u snabdijevanju električnom energijom.

Jutros od osam sati zatvoren je promet za vozila preko 7,5 tona na putu Drvar-Bosanski Petrovac, dok je na graničnom prijelazu Izačić i dalje zabranjen prolaz kamionima s prikolicom i šleperima.

Također, vozačima se ne preporučuje kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa te se savjetuje korištenje alternativnog pravca R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.