Zbog lošeg vremena
8

U Krajini i Livanjskom kantonu nastava i dalje obustavljena, za ostale nema preporuka

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako su za sutra u BiH najavljene niske temperature u koje će biti i do -20 stepeni celzija, nema novih preporuka nadležnih institucija za obustavu nastave ili skraćivanje časova. Nastava je i dalje obustavljena u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu, kao i na području općine Bosanski Novi.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja su naveli da je u pojedinim kantonima nastava obustavljena, ali da nije riječ o vanrednom stanju na području Federacije.

"S obzirom na to da navedene prognoze nisu dugoročne i da se niske temperature neće dugo zadržati, nemamo nikakve službene dopise od kantona koji nalažu obustavu nastave u školama", rekli su iz nadležnog ministarstva za Klix.ba.

Ni u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nema naznaka o mogućem prekidu nastave u školama.

U Tuzlanskom kantonu nastava je obustavljena u OŠ Orahovica Gornja u Gračanici zbog problema s centralnim grijanjem.

"Mi trenutno radimo u punom kapacitetu te ne vjerujem da će zbog najavljenih niskih temperatura biti promjena, jer praznik je u četvrtak, a ni u petak nema nastave, tako da se nadam da nećemo biti prisiljeni na prekid nastavnog procesa", rekli su iz Ministarstva obrazovanja TK.

Kontaktirali smo i Zeničko-dobojski kanton gdje su nam iz Ministarstva obrazovanja rekli kako su poslali preporuku svim školama na području ovog kantona da u skladu s uslovima rada razmotre mogućnost skraćivanja časova na 30 minuta ili potpune obustave nastave zbog najavljenih niskih temperatura, sve do ostvarenja povoljnijih uslova za rad.

"Još nismo dobili odgovore od svih škola, ali neke od gradskih škola su skratile časove na 30 minuta, ne znamo još u kojim školama je prekinuta nastava, ali vjerujem da će ona biti obustavljena u Varešu u udaljenim naseljima gdje su snijegom zavejani putevi i djeci je teško da pješače i u onim mjestima gdje je visok snježni pokrivač", kazali su iz Ministarstva obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona.

Jučer se nastava nije odvijala ni u jednoj školi na području Unsko-sanskog kantona zbog velikog nevremena koje je pogodilo ovaj dio BiH.

"Ta odluka je još na snazi sve dok vremenski uslovi ne budu bolji, jer još pada snijeg i veoma su niske temperature", pojasnili su nam iz Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Na području Bosanskog Novog jučer nije radilo šest područnih škola, međutim, iz ove općine su naveli kako od danas nastave neće biti u četiri centralne osnovne škole i svim područnim, kao ni u dvije srednje.

"Nastava se obustavlja do ponedjeljka i čeka se još saglasnost nadležnog ministarstva, ali vjerujem da neće biti nikakvih problema jer pojedine škole imaju problema s grijanjem, jer nestaje i struje, a i zbog velikog snijega prijevoznici ne mogu odvoziti djecu u školu", rekli su iz općine.

Nastave ni jučer ni danas nema ni u Livanjskom kantonu, međutim, zbog smirivanja vremenskih uslova na ovom području Ministarstvo obrazovanja odlučilo je da se redovna nastava u svim osnovnim i srednjim školama od sutra nastavi odvijati prema redovnom rasporedu.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), za sutra se najavljuje najniža temperatura zraka između -15 i -10, na jugu od -7 do -3 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka će većinom biti između -8 i -5, na jugu zemlje između između -2 i 1 stepen. U Bosni će i dalje biti oblačno, a u Hercegovini pretežno vedro.

U četvrtak se očekuju nove snježne padavine, a na krajnjem jugu zemlje kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka će uglavnom biti između -16 i -10 na jugu od -7 do -3 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -4 i -1, na jugu zemlje do 3 stepena.