30. godišnjica
264

U Kozarcu klanjana dženaza za 16 žrtava zločina u Prijedoru

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora danas je klanjana kolektivna dženaza za 16 žrtava zločina u Prijedoru koje su ubijene 1992. godine. Trideset godina poslije, posmrtni ostacu su ekshumirani, identifikovani i ukopani na vječna počivališta.

Više hiljada građana Bosne i Hercegovine prisustvovalo je kolektivnoj dženazi za 16 ubijenih Prijedorčana u zločinima koji su se dogodili prije 30 godina na ovom području. Članovi porodica danas su po posljednji put dodirnule nišane, a njihova neizvjesnost o pronalasku posmrtnih ostataka najdražih je završena. Fatihu će moći proučiti na mezarjima u prijedorskoj regiji gdje će biti ukopani.

Dženazu namaz danas je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

"Molim te za pravdu da se njoj privedu svi oni koji su Tvoju riječ pogazili i granice zla prelazili", kazao je Kavazović u dovi nakon klanjanja dženaze u Kamičanima.

Prisustovali su i predstavnici političkog života naše države, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović i brojni drugi koji su odali počast ubijenim i izrazili sučut porodicama.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Samed (Hase) Jakupović, koji je imao samo 19 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva koja će biti ukopana je Edhem (Abid) Kaltak koji je ubijen kada je imao 65 godina. Vječni smiraj danas će pronaći 16 žrtava i to: Fikret Žerić, Hidajet Kadić, Bahrija Modronja, Teufik Mujagić, Muamer Kulenović, Vehid Ramulić, Edhem Kaltak, Mustafa Deumić, Emir Kahrimanović, Zijad Velić, Sejad Avdić, Samed Jakupović, Sabahudin Ičić, Safet Sivac i Miralem Hopovac.

Posmrtni ostaci žrtava će biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani, Čejreci i Zecovi. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države - BiH, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.