"Ponosni što smo ovdje"
15

U koloni Marša mira u Srebrenicu stigao i sedmogodišnji Dinel

Piše: Davorin Sekulić, Srebrenica
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Učesnici Marša mira 2012. iz Žepe stigli su danas, nakon jednodnevnog pješačenja, u Srebrenicu kako bi zajedno s hiljadama drugih ljudi obilježili 17. godišnjicu genocida u Srebrenici i odali počast nevino stradalima.

Žepljaci već petu godinu pješače u znak solidarnosti sa žrtvama Srebrenice, a ove godine u grupi sa njima su i gosti iz Mostara i Breze, koji su također došli da odaju počast ubijenim Srebreničanima.

Prema riječima Osmana Zimića, koji predvodi kolonu Žepljaka, Srebrenica i Žepa su tokom cijelog rata bile upućene jedna na drugu. "Smatramo da je naša dužnost da na ovakav način odamo počast žrtvama genocida", kazao je Zimić.

Nije nimalo lako pješačiti po visokim temperaturama, ali kako je pitanju obilježavanje najtužnijeg dana u historiji Bošnjaka, pješačenje ne pada teško.

"Imamo i djece od sedam godina u koloni, jer ovo i radimo zbog njih, da oni saznaju istinu i nauče nešto iz ove tragedije, kako se nikad i nikome više ne bi ponovila", kaže Zimić.

Dinel Kičević ima tek sedam godina, ali zna šta se desilo u Srebrenici. Na Marš mira je pošao, kaže, kako bi proučio Fatihu nevino ubijenim ljudima. Grupu iz Mostara predvodi Pašan Pinjić. Dolaskom u Srebrenicu emocije su preovladale pa je teško govorio.

"Ponosni smo na to što smo danas ovdje i što možemo odati dužnu počast poginulima, ali i izraziti svoju podršku onima koji su se vratili i žive danas u Srebrenici", kaže Pinjić i spominje nam dvojicu svojih prijatelja koji su na marš krenuli još 27. juna, a kolona u kojoj pješače, u Potočare će večeras stići iz pravca Nezuka.