Afera slučajno otkrivena
44

U kojoj je fazi istraga o izdavanju lažnih recepata u Kantonu Sarajevo?

A. Ku.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Kanton Sarajevo krajem prošle godine uzdrmala je afera "lažnih dijagnoza" na osnovu kojih su zloupotrebom pacijenata izdavani recepti, a budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS je oštećen za skoro pola miliona KM.

Aferu je sasvim slučajno razotkrio Sarajlija Erol Prašljivić koji je u Dom zdravlja došao zbog promjene adrese stanovanja u kartonu te je saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Pretpostavlja se da je prevarama obuhvaćeno više od 90 pacijenata, a istraga bi trebala otkriti prave razmjere afere, kao i koji su doktori i apoteke na ovaj način oštetili budžet ZZOKS i varali pacijente.

Međutim, u javnosti ni nakon nekoliko mjeseci od otkrivanja ove afere nema informacija o njenom epilogu, a ljekari koji se sumnjiče za prevare i dalje rade.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Klix.ba su kazali da zbog zakonom predviđene zaštite krivičnog postupka ne mogu davati više informacija, ni o fazi istrage, ali ni o ljekarima.

"Po nalogu i pod nadzorom postupajuće tužiteljice pripadnici MUP-a KS u navedenom predmetu poduzimaju radnje u cilju prikupljanja dokaza u skladu sa odredbama Zakona o kivičnom postupku FBiH", naveli su.

Kontaktirali smo i šefa Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduana Kafedžića koji nam je, između ostalog, također kazao da zbog toga što se radi o tužilačkom predmetu Ured ne može davati više informacija.

On je podsjetio da je Ured krajem 2022. godine provodio postupak provjere navoda o nepravilnostima koje se odnose na "upisivanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za lijekove pacijentima u Kantonu Sarajevo", u toku kojeg su prikupljeni releventni podaci i dokumentacija od nadležnih institucija, koje je Ured potom dostavio Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, pozivom na već otvoreni broj predmeta.

Ured je tada došao do saznanja o velikom broju ponovljenih slučajeva izdavanja lijekova pod sumnjivim okolnostima, od strane užeg kruga doktora i apoteka, što može ukazivati na povezano i zajedničko djelovanje lica u lancu propisivanja i izdavanja lijekova.

"Sa aspekta nadležnosti Ureda, smatramo da je doveden u pitanje integritet javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, te da je ova situacija utjecala na povjerenje građana u zdravstveni sistem", rekao nam je Kafedžić.

Ovaj slučaj je samo jedan u nizu koji je poljuljao, ionako narušeno, povjerenje građana u zdravstveni sistem.