{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kladnju i Bratuncu ekshumirani ostaci žrtava iz proteklog rata

F
4.3.2013. u 16:29
0
0
U Kladnju i Bratuncu ekshumirani ostaci žrtava iz proteklog rata
0
U Kladnju i Bratuncu ekshumirani ostaci žrtava iz proteklog rata
U opštinama Kladanj i Bratunac izvršene su ekshumacije pod nadzorom Tužilaštva BiH.
Na lokaciji Turalići - Kanjon Jezernica u opštini Kladanj izvršena je ekshumacija prilikom koje su pronađeni nekompletni ostaci jednog tijela, a u opštini Bratunac nekompletni posmrtni ostaci pet ljudskih tijela koji su ekshumirani na dvije lokacije, na području Bokčinog potoka i Mratinjci - Oborišta, dok na trećoj lokaciji na području Glogove Njive nisu pronađeni posmrtni ostaci.

Pronađeni posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju, da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

U procesima ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PS Kladanj i PS Bratunac.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: